Slik lager du autentiske indiske retter hjemme

Utallige ganger har jeg søkt på ‘hvordan lage ekte indisk curry’, ‘autentisk indisk saus’, ‘restaurant-style indian curry’ osv og prøvd og feilet i mange år, uten å lykkes. ENDELIG har jeg funnet en oppskrift som knekte koden! Det takker jeg “The Curry Guy” for, for det er han som står bak oppskriften på basesausen som er hemmeligheten bak autentisk indisk mat. Lag denne sausen og gjenskap retter du før bare har fått servert på gode indiske restauranter. Det lover jeg! Kylling tikka masala som jeg nå lager hjemme, er like god som den vi spiser ute, tør jeg påstå. 🙂 Her får du også oppskrift på en skikkelig god hjemmelaget eplechutney.

kylling tikka masala med indisk basesaus og naan
Hjemmelaget kylling tikka masala og naan

Nøkkelen til basesausen

Det aller viktigste med sausen er løk. Store mengder med løk! Så tilsetter du andre grønnsaker, gjerne rester du har liggende. Oppskriften nedenfor gjenspeiler dette. Jeg har tilpasset originaloppskriften og endret på rekkefølgen etter hva jeg synes fungerer best. Obs! For * les tipsene nederst i innlegget! Målene trenger ikke være så nøyaktige som nedenfor.

Ingredienser

 • 1,8 kg vanlig gul løk*
 • 475 g løkstilker eller vårløk
 • 115 g gulrot
 • 375 g rød paprika
 • 150 g selleristang
 • 9 ss hvitløks- og ingefærpure* (jeg kjørte 100 g av hver i en minihakker og målte ut fra det, går fint å fryse ned)
 • 1 hel rød chili uten frø
 • 200 ml (185 g) rapsolje
 • 1 boks hakkede tomater
 • 5 dl vann eller mer
 • 1 ss hver av følgende krydder: garam masala, (spiss)kumin, koriander, bukkehornkløver*, paprika (gjerne en blanding av vanlig og røkt), gurkemeie
Indisk basesaus med masse grønnsaker
Fargerike grønnsaker og hvitløks- og ingefærpure til basesausen

Fremgangsmåte

 • Varm oljen i en stor, tykkbunnet kjele på medium-høy varme. Tilsett løk i skiver. Bruk gjerne kjøkkenmaskin til å skjære opp løken, se bildet over. Stek i ca 20 min under jevnlig omrøring slik at det ikke brenner seg. Løken skal bli myk, lett brunet og gjennomsiktig.
 • Tilsett krydder og stek i et par minutter til for å frigjøre aromaene. Nå blir det å dufte helt fantastisk av indisk kokkelering hos deg!
 • Bland inn hvitløks- og ingefærpureen og stek et minutt eller to til. Ha i resten av grønnsakene og stek i ca fem minutter til. Rør hele tiden slik at det ikke brenner seg.
 • Bland inn tomater, og akkurat nok vann til å dekke grønnsakene (ca 5 dl), bland godt og la det hele koke i ca en halvtime.
 • Slå av platen, trekk kjelen til side og la det kjøles ned litt. Kjør sausen glatt med stavmikser eller (porsjonsvis) i blender til den er ganske glatt. Obs! Her er det ulike erfaringer. Noen opplever at de må bruke ganske mye mer vann for i det hele tatt å få den gjennom en blender. Jeg foretrekker å la sausen være så tykk som mulig for å spare plass i fryseren. Når jeg skal bruke sausen kjører jeg den helt glatt med ekstra vann da.
 • Ha sausen tilbake i gryta, kok opp og la småkoke en halvtimes tid til, rør av og til. Finito!

Siden min saus blir ganske tykk fryser jeg den ned i 5 dl-porsjoner og sper ut til 7,5 dl når jeg bruker den.

Hjemmelaget indisk er best!

En av våre favoritter hjemme nå er kylling tikka masala. Da bruker jeg The Curry Guy sin fantastisk gode oppskrift som utgangpunkt. Retten serverer jeg med hjemmelaget naan med hvitløkssmør, raita med hjemmelaget kefir, ris og den eneste chutneyen vi liker her: hjemmelaget eplechutney som ikke er geléaktig (!).

Indisk kylling tikka masala, naan, raita, chutney
Hjemmelaget kylling tikka masala med tilbehør

Tips

 • Målene over er ca-mål, om det blir hundre gram fra eller til spiller ikke så stor rolle. Som den observante leser også vil se bruker jeg ikke hodekål i. Det var tilfeldig siden det var det eneste jeg manglet dagen jeg skulle lage sausen. Det går helt fint uten.
 • Kjøp store poser eller sekker med løk fra innvandrerforretninger, de er betydelig billigere enn dagligvarebutikkene. Det samme gjelder ingefær, hvitløk og, ja, alle grønnsaker og krydder! 😀
 • Bukkehornkløver = fenugreek = methi. Denne finner du i innvandrerforretninger. Jeg hadde frø som jeg først ristet i en varm stekepanne og deretter kjørte til pulver i kaffekvern. Da får du virkelig frem smaken! Bukkehornkløver er forresten helt unik og kan ikke erstattes med noe annet. Jeg ville faktisk ikke laget basesausen uten å ha denne i hus.
 • Blir du frustrert av å skrelle hvitløk? Da må du prøve denne enkle metoden: Del hvitløken i fedd, ha de i en gryte, sett på lokk og rist alt du makter i et par-tre minutter. Da løsner skallet enkelt.
 • Spar salt og pepper til du skal bruke basesausen i en rett.