Tom Kha Gai ~ Thailands beste suppe!

Endelig har jeg laget denne fantastiske thailandske kyllingsuppen med kokosmelk og galangal, helt fra bunnen av. Tom (kokt) Kha (galangal) Gai (kylling) var nemlig en av mine favoritter de gangene jeg backpacket i Thailand. For noen år siden gjorde jeg et forsøk på å lage den, men ble veldig skuffet. Den smakte ikke likt i det hele tatt! Årsaken, skjønner jeg i dag, er at jeg ikke brukte de riktige ingrediensene.

PS: Nysgjerrig på grønne smoothies? I en begrenset periode gir jeg bort e-boken Sunn med grønne smoothies ~ en startguide. Skynd deg før tilbudet forsvinner!

Skal du lage suppen slik den lages i Thailand, kan du ikke unnlate noen av ingrediensene nedenfor. Det blir kanskje en suppe med smaker fra Thailand, men det blir ikke Tom Kha Gai. Jeg har brukt oppskriften fra She Simmers, en av mine favoritt thaimat-bloggere. Forresten så brukte jeg sitrongress, kaffirlimeblader og galangal fra fryseren, og det fungerte kjempefint.

wp-1476373546465.jpg

Ingredienser til en ekte, autentisk Tom Kha Gai-suppe

2 dl god kyllingkraft
1,75 dl god kokosmelk (anbefaler denne fra Aroy-D)
150 g kylling
4-6 østerssopp, aromasopp eller sjampinjonger (gjerne en kombinasjon)
1/2 stang sitrongress
1-3 thaichili eller 1 stor rød chili (lag hjemmelagde chiliflak av restene)
2-3 cm galangal
2 kaffirlimeblader
1-2 store limebåter
1 ss fiskesaus
2-3 ss fersk koriander (dyrk enkelt selv hjemme!)

Slik gjør du

Det er mange som bruker ingefær istedenfor galangalrot. Men tro meg, de smaker helt forskjellig, og man kan vel ikke lage Tom Kha Gai uten Kha…? Slik gjør du:

  • Skjær kyllingen i spisestore biter, soppen i skiver, sitrongresset i 2 cm biter, chili i tynne ringer (tilpass mengde etter toleranse), galangal i tynne skiver og finhakk kaffirlimebladene (fjern strengen i midten).
  • Kok opp kraft. Ha i kokosmelk og varm opp til kokepunktet. Fra nå av skal ikke suppen koke i det hele tatt, kun trekke rett under kokepunktet.
  • Bruk noe tungt (feks knivskaft) og kvest (bank/gni) sitrongress, chili og kaffirlimeblader. Da får du ut mer aroma. Fjern frø og frøhinnen på chilien for en mildere smak og ha i gryta sammen med galangal. Spar noen ringer chili til garnityr.
  • Tilsett kylling og sopp, rør rundt, legg på lokk og la det trekke til kyllingen er ferdig. Det er viktig at temperaturen holdes rett under kokepunktet. Om suppa koker nå vil kyllingen bli seig! Hos meg tok dette under et kvarter.
  • Ha i fiskesaus og lime. Ikke ha alt i med en gang, men smak deg frem. Fiskesaus er helt nødvendig for å få den autentiske smaken, og er en av de tilsetningene jeg bruker mest her i huset. Ikke la navnet skremme deg. 😉
  • Strø over hakket koriander og noen ringer chili rett før servering.

wp-1476374747882.jpg

Det er ikke meningen at man skal spise verken sitrongress eller galangal. Disse kan du enten sile vekk før du har i øvrige ingredienser eller fjerne like før servering. Jeg foretrekker å beholde de i suppen og heller legge til side etter hvert. Serveres suppen med ris, som man rett og slett bare blander i. Velbekomme!