Jeg elsker brød! <3

Det er ikke mange årene siden jeg begynte å bake brød. Mitt aller første brød ble laget av en ferdigmiks, for det måtte jo være enkelt. Jeg gikk på oppgaven med stort engasjement, men begynte allerede å plages på blandestadiet. Deigen var enten for tørr eller for klissete, og jeg forsøkte fortvilt å finne den riktige balansen. Lite visste jeg at deigen blir bedre etter hvert og at man må være tålmodig de første minuttene. Man skal i alle fall ikke tilsette mye mer mel enn det som står i oppskriften.

Resultatet ble heller skuffende og brødet så ut som en knudrete liten… orm! Så trist så den ut at jeg nesten ga opp brødbaking der og da. Heldigvis hadde jeg (og fremdeles har) en fantastisk gubbe, som forsikret meg at brødet smakte skikkelig godt. Derfor ga jeg ikke opp, og jeg har gått fra små knudrete brød som faller fra hverandre, til å kunne bake med surdeig.

Brødbaking, en kjærlighetshistorie

Man må bli kjent med brødbaking og gjærbakst. For å gjøre det må du droppe å bruke kjøkkenmaskinen om du alltid har brukt den. Mål opp mel, vann, salt og gjær (fersk, tørr eller surdeig). Bruk hendene til å blande, kjenn på deigen og hvordan den utvikler seg etter hvert som du knar den. Ikke bry deg om at du nå er skikkelig klissete på hendene! Deigen kommer til å samle seg. Vær tålmodig. Fortsett å elte. Se hvordan deigen sakte forandrer seg i tekstur og blir smidigere, hvordan glutennettverket bygges opp og blir sterkere. Deigen blir mindre klissete og slipper fingrene. Den samler seg, blir enkel å jobbe med. Myk. Glatt. Smidig. Nå er den klar til å hvile!

La deigen få tiden den trenger

Brødbaking tar tid. Man kan fint bake brød på to timer også og det er helt greit iblant. Vil du ha et brød med dyp, god smak og øke næringsopptaket, lar du den hvile lenger enn det. For det første utvikler deigen en dypere og mer karakteristisk smak når den får heve i alle fall 6-8 timer, gjerne lenger.  For det andre brytes fytinsyren ned i mye større grad. Fytinsyre gjør at kroppen ikke klarer å ta opp kalsium og jern i kornet like godt. Lang hevetid gir dermed en ernæringsmessig fordel. Bruk av surdeig gjør at en betydelig større andel av fytinsyren brytes ned.

Vær tålmodig og ikke gi opp!

Vær tålmodig, og etter hvert vil du forstå de grunnleggende prinsippene. Det tar alltid tid å lære noe nytt. Spesielt surdeigsbaking kan være vanskelig å få til. Mange opplever at surdeigsbrød blir rå inni, kompakte eller for sure. Les dette innlegget for en enkel oppskrift på surdeigsbrød du kommer til å lykkes med! Les også om 6 enkle triks for å lykkes med flotte og luftige grytebrød. Nedenfor er noen andre oppskrifter som jeg har lekt med over tid. Spør i kommentarfeltet om du lurer på noe. Lykke til med brødbakingen!

Rundstykker uten salt eller gjær

Raske og sunne rundstykker uten salt eller gjær, på under ti...

Visste du at du kan lage knallgode og litt sunnere rundstykker uten salt eller gjær? Rundstykker med bakepulver har jeg laget lenge. Det er en fin...
Surdeigsbrød surdeig surdeigsstarter grytebrød

Enkelt surdeigsbrød som ikke er for surt: slik lykkes du

Et enkelt surdeigsbrød, det er ikke mulig! Kjenner du deg igjen i den setningen, og kanskje disse? Barna mine vil ikke spise surdeigsbrød fordi de er...
mat fra bunnen blogg første surdeigsbrød med surdeigsstarter

Vil du se hvordan mitt første surdeigsbrød ble seende ut?

Mitt første surdeigsbrød så nesten like ille ut som "ormen" Da jeg skulle lage mitt aller første brød brukte jeg en ferdigmiks. Resultatet ble heller...
Surdeigsstarter av rug surdeigsbrød

Surdeigsstarter du får til med få, enkle steg

Surdeigsstarter er SÅ vanskelig å få til! Mange føler at surdeig er vanskelig å få til, til og med før man har begynt. Tidligere kjente...
matglede surdeigsbrød brød med surdeig og kefir fermentering sourdough bread

6 enkle triks for å lykkes med flotte og luftige grytebrød

Kom i gang med grytebrød, du også! Grytebrød har virkelig revolusjonert brødbaking her i hjemmet. Om du vil lykkes med skikkelig imponerende brød med knasende...
surdeig-julebrod-surdeigsbrod-sourdough

Protected: [AVSLUTTET] Begrenset tilbud: gratis oppskriftshefte!

Første gratis oppskriftshefte! Jeg feirer min aller første e-bok/oppskriftshefte med å dele det ut gratis (i en begrenset periode) til dere som følger Matfrabunnen.no! Først...
lebkuchengewurz-krydderblanding-spice-mix-lebkuchengewürz

Denne fantastiske krydderblandingen må du prøve til jul: Lebkuchengewürz

Lebkuchengewürz ~ kryddermiks Om du ikke har hørt om eller smakt Lebkuchengewürz, har du gått glipp av noe, det hadde jeg! "Lebkuchen" kan oversettes til...
Surdeig julebrød surdeigsbrod sourdough

Et fantastisk julebrød med surdeig, uten smør, melk og tilsatt sukker

Et enestående surdeig julebrød Ofte spør man noen om en oppskrift, men så går det i glemmeboken eller man utsetter den stadig. Denne gangen kom...
eltefritt grytebrød med hjemmelaget kefir

Neida, du trenger IKKE dyr gryte for å lage flotte grytebrød!

Hva slags gryte trenger man for å bake flotte grytebrød? Her om dagen var det en diskusjon i en facebookgruppe om man trengte å kjøpe...
Eltefritt halvgrovt brød med melasse

Eltefritt halvgrovt brød med melasse

Et deilig eltefritt brød med melasse Brød med melasse lager jeg innimellom og det får en helt egen aroma. Melasse kalles ofte for "et avfallsprodukt"...