Kom i gang med grytebrød, du også!

Grytebrød har virkelig revolusjonert brødbaking her i hjemmet. Om du vil lykkes med skikkelig imponerende brød med knasende sprø skorpe, må du skaffe deg en egnet gryte. Det trenger ikke koste mer enn en femtilapp, som jeg har skrevet om her. Lag i tillegg eltefritt brød, og det er ingen unnskyldning for ikke å servere rykende ferske og deilige brød hver eneste helg.

Hva skal til for å lykkes?

Det er noen triks jeg bruker for å få til vellykkede brød, hver eneste gang. Følg disse 6 punktene og jeg kan garantere at du får en ny opplevelse med å bake brød:

 1. Stek i en gryte med lokk som tåler minst 240 grader
 2. Mindre gjær og lang fermentering (hevetid)
 3. En kombinasjon av surdeig og tørrgjær
 4. Hjemmelaget kefir, gjerne av ekte kefirkorn
 5. Bretting og strekking av deigen
 6. Forming av deigen

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BPPiFlGjagi/]

Hvorfor er det viktig å heve/fermentere deigen lenge?

Ved å bruke mindre gjær og la deigen fermentere lenge, og gjerne i kjøleskap, utvikler man en aroma i brødet som er unik. I tillegg vil dette bryte ned mye av fytinsyren i kornet. Fytinsyre gjør at kroppen ikke klarer å ta opp kalsium og jern i kornet like godt. Lang hevetid gir dermed en ernæringsmessig fordel. Bruk av surdeig gjør at en betydelig større andel av fytinsyren brytes ned. Jeg anbefaler derfor at man alltid har litt surdeig i brødene man lager. Typisk bruker jeg 10-20 g av surdeigsstarteren min.

Hvorfor skal man bruke BÅDE gjær og surdeig?

En kombinasjon av gjær og surdeig er et tips jeg fikk av en veldig dyktig tysk baker. Let han opp på Facebook under Vedovn bakeri. 🙂 Fremgangsmåten er helt vanlig i Tyskland, feks til dette surdeigsjulebrødet. Kan nevne at det julebrødet er et av de aller beste brødene jeg har laget, noen gang! Litt gjær i deigen gir en bedre struktur til deigen. Etter mitt første forsøk med metoden bruker jeg den nå konsekvent.

Må man ha kefirkorn for å få tak i kefir?

Kefirkorn er noe av det kjæreste jeg har! Det er en utrolig fascinerende organisme, for de nemlig levende. I dette innlegget har jeg skrevet utdypende om kefir og kefirkorn. Du kan fint bruke vanlig kefir fra butikken. Vil du prøve å lage selv kan du legge igjen en kommentar nedenfor om hvor du bor, så skal jeg se om jeg finner ut hvor du kan henvende deg. 🙂

Bretting, strekking og forming av deigen

Dette har jeg skrevet om i et tidligere innlegg. Mange føler de ikke får et høyt og luftig brød med eltefrie brød og/eller surdeigsbakst. Det skyldes flere forhold, men selv med ‘våte’ brød kan man bruke disse teknikkene. Jeg vil skrive et mer inngående innlegg om dette senere. Og kanskje lage noen videosnutter på teknikk? Uansett er disse to punktene avgjørende for at jeg lykkes med brødene jeg lager.

Oppskrift på et enkelt og ekstra saftig grytebrød

 • 300 g hvetemel
 • 200 g grovt eller fint rugmel
 • 2 dl kefir + vann
 • 30 g linfrø
 • 2-3 ts surdeigsstarter
 • 2 g tørrgjær
 • 10 g salt

Ha kefir, surdeig og tørrgjær i en bakebolle og tilsett resten, utenom vann. Sett på elting i kjøkkenmaskin og spe på med vann til deigen kommer fint sammen. Den skal være på den våte siden, men ikke flyte ut. Du trenger ikke elte mer enn fem minutter. Trekk plast over bollen og la den stå natten over.

Etter minst 8 timer tar du deigen ut og bretter den noen ganger. Form deigen til en boule så stramt du klarer uten at den revner. Dette krever øvelse, så ikke fortvil om du ikke får det til de første gangene! Se link over til innlegget der jeg beskriver teknikkene mer i detalj. Legg deigen med sømsiden opp i en banneton (hevekurv). Slike får du kjøpt blant annet på Clas Ohlson nå. La deigen heve i 1-1,5 timer under plast.

En halvtime før steking setter du en jerngryte med lokk inn i ovnen og setter den på høyeste temperatur. Min ovn går til 250 grader. Når ovnen og gryten har blitt varm vender du deigen på benken slik at sømsiden nå vender ned. Snitt deigen med en skarp kniv, skalpell eller barberblad. Ta gryten ut, løft av lokket, strø litt mel i bånn og slipp deigen forsiktig nedi. Sett gryten tilbake i ovnen og skru ned til 240 grader. Stek i 25 min med lokk, ta av lokket og skru ned til 200 grader og stek i ca 5 min til. Brødet kan godt bli ganske brunet på toppen før du tar det ut. Avkjøl på rist i minimum en halvtime.

PS: Vår familie har RADIKALT endret vårt grønnsaksinntak gjennom sunne, grønne smoothies. Vil du vite mer? Sjekk ut noen av oppskriftene, og meld deg på her og be om å få en *gratis* startguide for grønne smoothies – den enkleste og raskeste veien til “5 om dagen”!