Ekstra grove rundstykker som også smaker GODT!

Jeg elsker grove rundstykker! Og brød! Og aller helst skikkelig grove, og gjerne med et høyt proteininnhold. Sistnevnte har jeg eksperimentert med flere ganger og første forsøk finner du her: Hjemmelaget 100% grovt proteinbrød. Og andre forsøk her: Eltefritt proteinrikt grovbrød m/spiret helkorn av rug. I det siste har jeg imidlertid forsøkt å lage et brød/rundstykker som har et noe lavere kaloriinnhold, er så grov som mulig, og samtidig smaker godt. Etter tre forsøk har jeg funnet en oppskrift som ble skikkelig bra! Her er det ikke noe juks med grovhetsprosent á la den mye omtalte Brødskala-kalkulatoren (Matkontrollen: ikke la deg lure…).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bakt ut som rundstykker

Du trenger:

500 g sammalt hvetemel
200 g byggmel
200 g emmer mel
50 g glutenmel (anbefales pga melkombinasjonen)
50 g hvetekli
20 g havrekli
20 g linfrø
22 g salt
10 g maltekstrakt (evt. honning, sirup)
4 g tørrgjær
2 dl myse (evt. kefir)
5,5 dl vann

Fremgangsmåte

Jeg får best resultat ved å “autolyse” deigen i 20 min, dvs rører sammen kun mel og væske først og la det hvile. Etterpå tilsettes resten av ingrediensene, som eltes raskt inn. Det er veldig enkelt å blande deigen raskt sammen med k-krok i kjøkkenmaskin forresten! Deigen er eltefri og skal heves i minst 8 timer. Brett deigen (se link til andre oppskrifter øverst for generelle tips) ca én gang hver 1-1,5 time minst tre ganger og hev under et fuktig klede. Jeg fikk 22 rundstykker á 80 g. Stek på 220 grader i 10-12 minutter avhengig av ovnen din. De skal bli gyldne på undersiden. Rundstykkene fryses ned så snart de har blitt kalde nok. Slik tiner du best frosne rundstykker: legg de inn i kald ovn på 150 grader varmluft i 15 min. Da blir de nesten som nybakte!

Næringsinnhold per 100 gram

Helgrove rundstykker 27 febMat fra bunnen av

Tanker, tips, erfaringer?

Skriv inn kommentaren din
Skriv inn navn her

16 − 8 =