Et deilig eltefritt brød med melasse

Brød med melasse lager jeg innimellom og det får en helt egen aroma. Melasse kalles ofte for “et avfallsprodukt” fra sukkerindustrien, men det synes jeg er feil å si. All mat som kan brukes til noe fornuftig, er ikke avfall! Melasse er en tyktflytende sirup med veldig karakteristisk lukt og smak. Derfor bør man prøve seg litt frem, for det kan fort bli litt for mye av det gode, for å si det sånn.

Eltefritt brød er så enkelt å lage!

Dette får de fleste til, og man trenger verken kjøkkenmaskin eller rå muskelkraft til elting. Man kan lage høyere og finere brød ved å følge denne fremgangsmåten og disse 6 tipsene for å lykkes med grytebrød hver gang. Flotte brød får man likevel ved å følge den enkleste metoden av alle, beskrevet nedenfor. For det ble ikke så verst dette brødet, vel?

Eltefritt halvgrovt brød med melasse
Eltefritt halvgrovt brød med melasse

Brød i en fei!

Eltefrie brød rører man raskt sammen, hever, former, etterhever og steker. Til dette brødet brukte jeg 250 g hvetemel, 250 g sammalt hvetemel, 3 g tørrgjær, 4 g salt, 1,5 ts melassesirup, 2 dl hjemmelaget kefir og vann til deigen ble passe fuktig. Deigen skal ikke være flytende, men heller ikke tørr. Hev deigen natten over, form deigen (bruk gjerne litt mel) og etterhev i hevekurv til ovnen blir varm. Sett en jerngryte med lokk inn i kald ovn og slå på 250 grader. Stek i 30 min med lokk og 4 min uten.

denne samlesiden finner du alle brødoppskriftene mine. Lykke til med baksten og spør gjerne om du lurer på noe! 🙂