Man blir lykkelig av å bake brød! Sånn i tilfelle det var tvil om noe annet. 😉

I dag ble en av mine (mange) eksperimenter ganske så vellykket, og det gjør meg så glad! Her om dagen lagde jeg rejuvelac for første gang, og hva skal man oversette det til på norsk, mon tro..? Kanskje ‘kornjus’ er den beste betegnelsen, men det lyder nok ikke like bra.

Spiret helkorn og rejuvelag/’kornjus’

Kort fortalt så bløtlegger man helkorn av helst hvete eller rug over natten (minst 8 timer), spirer så kornet til ‘halene’ kommer et stykke på vei, før man igjen legger de i vann. Det er dette vannet som kalles rejuvelac og visstnok skal være veldig næringsrikt. Jeg gjør det fordi det er gøy og fascinerende! 😀 Uansett, i nesten alle oppskrifter jeg har lest så kaster de kornene etterpå, som jeg ikke skjønner (!) – man kan jo bruke de i bakst. Derfor forsøkte jeg meg på en ny oppskrift i dag, og resultatet ble nydelig!

image

Grytebrød <3

Selvfølgelig bakt i jerngryte, man får bare ikke til samme skorpe uten. Det som var spesielt imponerende med dette brødet var graden av ‘oven spring’, altså hvor mye brødet hever i ovnen, og jeg har sjeldent fått til dette bedre! Selv med det lille mengden mel (prøvebrød) så hevet det bedre enn standardoppskriften min. 😮 (Det har selvfølgelig også å gjøre med mengden glutenmel i forhold til melmengde ellers.) Dette blir en startoppskrift, for vil gjerne opp i både proteiner og kostfiber, men det viktigste var å finne ut om ‘rejuvelac-korn’ kan brukes i bakst – og det kan de definitivt!

image

Til et lite brød

120 g hvetemel
100 g sammalt hvete
80 g spirede helkorn av rug
20 g glutenmel
5 g erteproteinpulver
5 g maltekstrakt
5 g olje
4 g salt (kan reduseres til 2 g, glemte av at jeg brukte så lite mel)
2 g tørrgjær
1 dl myse
ca 1 dl vann (målte ikke, tilsatte til deigen var litt klissete)

image

Slik gjør du

Bruk en plastbolle med lokk, bland det tørre godt, rør så det våte raskt inn. Ha på lokket og sett i kjøleskapet. Ta ut når du kommer hjem fra jobb (ca 10 timer), la stå på benken en halvtimes tid og brett så en gang. Brett igjen om en times tid. Brett igjen om en times tid, og denne gangen former du også til en boule (deigen skal strekkes godt så den får en fin, stram hinne på toppen, da får man også de ettertraktede blærene i skorpen). Legg deigen i en melet banneton med sømsiden opp og ha litt mel på toppen, dekk med plast/klede. Sett ovnen på 240 grader med jerngryta i. Ta deigen ut og lag snitt, ha litt mel i jerngryta, legg deigen i (nå er sømsiden ned) og stek med lokk i 20 min og 7-8 min uten. Avkjøl på rist i minst en halvtime.

Denne videoen viser veldig fint hvordan man bretter og hvordan man former en boule.

image

Nystekt smaker dette best med smør og brunost! 🙂

Eltefritt grovbrød med spiret helkorn av rugMat fra bunnen av