Et enestående surdeig julebrød

Ofte spør man noen om en oppskrift, men så går det i glemmeboken eller man utsetter den stadig. Denne gangen kom jeg over noe som virkelig fristet, og som jeg faktisk laget ved første anledning. Det er en oppskrift på et helt fantastisk julebrød som er ett av de beste, saftigste, mest smakfulle og unike brødene jeg har laget her hjemme! Oppskriften fikk jeg fra en herremann som som driver et flott surdeigsbakeri. Lik gjerne siden hans (og min!) på Facebook: Vedovn bakeri. Her er en liten videosnutt av det ene julebrødet (du ser det andre i bakgrunnen på slutten der):

https://youtu.be/Rmd52C4fgqE

Lukten av nybakt julebrød… og surdeig!

Julebrød lukter himmelsk og vekker mange barndomsminner. Skiver av nybakt brød måtte helst spises med ekte smør og brunost på! Denne oppskriften er ganske annerledes enn den tradisjonelle, og lages uten smør, tilsatt sukker og melk. Helt uten sukker er den likevel ikke, for noe er det i rosinene (minimalt!).

I denne oppskriften bruker man også surdeig, og har du ikke en, er det veldig enkelt å lage. Jeg er ikke begeistret for oppskriftene på surdeig der man kaster vekk halvparten av deigen underveis. Det er rett og slett å kaste fullt brukbar mat. Derfor anbefaler jeg denne oppskriften, som tar utgangspunkt i lite mel og er veldig enkel å følge. Ikke la deg skremme av hjemmelaget surdeigsstarter. Det var ikke enkelt for meg heller å komme i gang med denne prosessen. Se bare hvordan mitt aller første surdeigsbrød ble seende ut. 😉

Jeg mater ikke surdeigen min jevnlig (huff, det hørtes litt slemt ut), og den jeg brukte her sto bakerst i kjøleskapet i flere måneder. Tror du jammen ikke det var skikkelig futt i den likevel!

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BMzYrS6DsWW/]

Oppskrift og fremgangsmåte

Jeg gjorde noen endringer i oppskriften jeg fikk fra David. Blant annet bruker jeg nesten alltid myse fra hjemmelaget kefir av kefirkorn når jeg baker. Du trenger:

1 kg hvetemel
4 dl vann
2,5 dl myse
150 g rosiner
20 g salt
15 g surdeig
7,5 g fersk gjær
15 g Lebkuchengewürz krydderblanding

Bland det tørre og det våte hver for seg. Tilsett rundt 80% av væsken i det tørre og elt i maskin i noen min før du tilsetter resten av vannet litt etter litt. Deigen blir veldig klissete, men den kommer fint sammen etter hvert! Tilsett rosinene helt til slutt, men ikke elt så lenge at de blir knust. Total eltetid bør være rundt 12 min. Dekk bollen med plast og sett i kjøleskap ca 50 timer. Ta ut deigen rett før du legger deg om du skal steke den på morgenen, eller på morgenen om du skal steke den på kvelden. Brett gjerne noen ganger underveis for å fart i tempereringen. Den bør ha stått ute i minst 4 timer før steking.

Steking

Forvarm en jerngryte med lokk i ovn på 250 grader. Bruk én stor gryte eller stek i to omganger. Om du må gjøre sistnevnte må du dele deigen veldig forsiktig for ikke å slå ut luften! Stek brødet i 30 min med lokk og 5-10 min uten, avhengig av størrelse på deigen og ovnen. Se tips til stekingen nederst på siden i dette innlegget. Brødet blir faktisk bedre etter et par dager og har god holdbarhet. Legg gjerne igjen en kommentar om du prøver ut oppskriften!

PS: Vår familie har RADIKALT endret vårt grønnsaksinntak gjennom sunne, grønne smoothies. Vil du vite mer? Sjekk ut noen av oppskriftene, og meld deg på her og be om å få en *gratis* startguide for grønne smoothies – den enkleste og raskeste veien til “5 om dagen”!

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BM9xJVjjNYg/]