Nå har vi omsider kommet oss hjem fra ferie og tilbake i hverdagens rutiner – som jeg faktisk må si jeg trives veldig godt med! Typisk nok så reiste vi utenlands nesten på dagen det eksploderte med steinsopp i Norges skoger – et slikt “steinsoppår” har det visstnok ikke vært siden 1993, og mykolog, professor og ildsjel Gro Gulden “kan ikke huske å ha sett så mye sopp” (les intervjuet her), og det sier jo litt.

Men, jeg skal ikke klage, da jeg har kommet meg på flere soppturer og plukket med meg en hel del kremler, risker, kantareller, piggsopper, vokssopper og mange flere. Noe har jeg laget soppsoya av, den ble nettopp helt rykende varm på varme, steriliserte flasker – de ser du nederst til høyre i bildet. 2014-09-17 21.35.11Bakerst er min nye fantastiske 15,2 liters (ja du leste riktig) Le Creuset gryte som jeg fikk i bursdagsgave. Den skal det kokes svineknoker til supper og kraft i, samt store porsjoner av kjøttsupper, grønnsakssuppe og chili con carne til frysemiddager. Grønnsakene bakerst er handlet i gårdsbutikken til Haneborg Gård (også kjent som Tomter Mais), og ferskere, finere, sunnere, vakrere og smakfulle grønnsaker skal man lete lenge etter!! Rotgrønnsakene, poteter og plommer fremst var jeg så heldig å få fra MatPrat i forbindelse med en kampanje de har nå “spiselig nettside”. En helt herlig gjeng med et flott budskap (som du kan lese mer om her)! I glasset nederst på bildet er mitt aller første forsøk på hjemmelaget kefir, laget med ekte kefirkorn! Gjett om jeg er spent. 🙂 Og til slutt, den rare saken på toppen av glasset til høyre er en luftlås, som er designet (og hjemmelaget faktisk) for å slippe ut gass som dannes inne i glasset, og samtidig unngå at oksygen kommer inn. Dette er mitt andre forsøk på sauerkraut, som du kanskje har hørt om? Det innebærer en prosess som kalles fermentering/melkesyregjæring, som jeg skal skrive mer om senere. Kort sagt så blander man oppkuttede grønnsaker med salt slik at det dannes en lake, pakker dette tett i et glass (helst anaerobisk) og lar det stå til man liker smaken! 😉

Mat fra bunnen av