Fermentering = melkesyregjæring på norsk

Det er kun få år siden jeg oppdaget fermentering og det var helt tilfeldig. Nå er jeg ikke sikker på hvordan det først begynte, men det var i alle fall med kombucha i juli 2014. Da var jeg så heldig at jeg fikk hente meg en SCOBY i nabokommunen av en hyggelig dame. Kombucha og SCOBY kan du lese mer om her.

Fra kombucha til kimchi

Veien fra kombucha gikk raskt til melkesyregjæring av grønnsaker. Jeg begynte med kimchi, og det ble fulltreffer med en gang! Kimchi er noe av det beste jeg vet, og faktisk noe av det enkleste du kan lage. Chilien, risgrøten og den korte fermenteringstiden gjør kimchi til ett av de enkleste prosjektene å lykkes med. Sauerkraut er noe vanskeligere å få til siden den skal stå ute og fermentere ganske lenge. Det er heller ikke alltid så lett å få kålen til å ligge under laken, noe som er veldig viktig. Ligger grønnsakene over væsken når man skal melkesyregjære, blir det fort mugg. Det må være anaerobiske forhold, dvs uten tilgang til luft/oksygen (anaerobic: an = uten, aer = luft, bios = liv).

Fra kimchi til kefir, ketchup, ginger bug, surdeig….

Oppdagelsen av fermentering har åpnet en helt ny, fantastisk og fascinerede verden for meg! Man kan trygt si at jeg ble bitt av basillen (no pun intended), og i begynnelsen tok det nesten litt overhånd. Gubben var nok litt oppgitt når glass med kombucha, sauerkraut, kimchi, kvass, soppsoya og alt mulig ‘rart’ tok over hele kjøkkenet! Det er ikke bare det at alle disse smaker så godt, men de er så nyttige for helsen vår. Det skal jeg skrive mer om i et annet innlegg.

Har du lyst å prøve fermentering, men vet ikke hvor du skal begynne?

Nedenfor kan du lese over om noen av de ulike prosjektene jeg har hatt så langt. Dette er ganske enkle oppskrifter. Hva med hjemmelaget fermentert ketchup som pizzasaus feks? Kanskje du har lyst til å prøve noe? Legg igjen en kommentar om du lurer på noe så hjelper jeg deg i gang! 🙂

En enkel oppskrift på kimchi som ALLE får til!

hjemmelaget kimchi fermentering
Jeg ELSKER kimchi. <3 Kimchi er rett og slett det desidert beste jeg vet av fermentert mat! Det er et utrolig allsidig tilbehør. I...

Nydelig fermentert hjemmelaget ketchup: den beste pizzasausen!

fermentert hjemmelaget ketchup
Fermentert hjemmelaget ketchup <3 Fermentert hjemmelaget ketchup er noe av det jeg lager oftest når det kommer til fermentering. Etter at vi prøvde den som...

Kombucha – en helsedrikk for de smarte?

kombucha melkesyregjæring og fermentering
Kombucha - "drikken for de smarteste"? Tidligere publiserte Christopher Sjuve artikkelen Bare noen få i Norge har smakt dette med den noe flåsete undertittelen Drikken for...

Hva spiser man kimchi til?

sunn fermentering hjemmelaget kimchi som tilbehør
"Hva spiser man kimchi til?" Noe av det folk lurer mest på etter at de har laget sin første hjemmelagde kimchi, er nettopp dette. Kimchi...

Hjemmelaget skyr: fettfritt, proteinrikt og utrolig godt!

hjemmelaget fettfri og proteinrik skyr
Skyr har blitt et utrolig populært produkt, men du må jammen ikke kalle det for 'yoghurt' foran islendinger, da blir det bråk! 😀 Skyr...