Fermentert hjemmelaget ketchup <3

Fermentert hjemmelaget ketchup er noe av det jeg lager oftest når det kommer til fermentering. Etter at vi prøvde den som pizzasaus har vi nesten ikke brukt noe annet. Når ketchupen får fermentere endrer den smaksprofil og får en helt spesiell dyp og aromatisk smak. Det er vanskelig å forklare, så dette må dere prøve selv! 🙂

Vi bruker den også til (kjøtt- eller fiske)karbonader, på pasta eller for å sette en ekstra spiss på tomatbaserte sauser og gryteretter.

Du trenger:

370 g tomatpuré
1 dl myse (evt. lake fra kimchi, sauerkraut eller annen fermentering)
4 ss eplecidereddik
2 ss kokossukker (feks denne)
1/2 ss fiskesaus
1/3 ts havsalt
krydder etter smak (jeg bruker vanligvis 1/2 ts allehånde, 1/2 ts røkt paprikapulver, 1/4 ts nellik, 1/4 ts hvitløkpulver og 1,5 krm cayenne og andre chilityper)
litt nykvernet pepper

PS: Her kan du bruke akkurat det krydderet du selv liker. Bruk også gjerne tørkede urter.

hjemmelaget fermentert ketchup fra bunnen av
PS: Jeg rører det tørre sammen først, dette var bare for bildets skyld 😉

Fremgangsmåte

  • Bland alle ingredienser godt, gjerne krydder og sukker først før du mikser med resten
  • Ha over i egnet glass eller bare ha blandingen stående i miksebollen
  • Dekk glasset eller bollen med et kaffefilter eller tynt tøystykke for å hindre at insekter kommer til
  • La blandingen stå på benken og rør i den et par ganger om dagen. Når du ser at det begynner å komme små bobler på overflaten, har fermenteringsprosessen kommet i gang og du kan sette den i kjøleskapet
  • Avhengig av temperaturen kan dette ta alt fra et par dager til over en uke. På sommeren går det raskere, og om vinteren saktere. Sist gang jeg lagde denne i januar tok det rundt ti dager, så vær tålmodig! 🙂 Når fermenteringen er i gang vil du se at konsistensen endrer seg og at ketchupen ‘hever seg’ litt:

hjemmelaget fermentert ketchup med chili og krydder

PS: Ta vare på gamle ketchupflasker, de er fine å gjenbruke!

To ord om honning, myse og fiskesaus

Man kan fint bruke rå honning som søtning. Velg norskprodusert, og gjerne din lokale produsent! Da støtter man både lokalt næringsliv og får et fantastisk godt produkt. Mange av honningtypene man finner i butikkene er en blanding av honning fra flere EØS-land. Disse er ofte varmet opp, noe som gjør at honningen kan ha mistet en del av de gode egenskapene sine.

Myse kan man fint lage hjemme ved å sile yoghurt eller kefir fra butikken gjennom et osteklede natten over. Den klare væsken er myse. Massen som blir igjen kan du tilsette litt salt, pepper og ferske urter og bruke som pålegg, eller spise med noen gode bær. Fiskesaus er det mange som er litt skeptisk til. Det er det ingen grunn til! Fiskesaus har en konserverende effekt, bidrar positivt til fermenteringsprosessen og gir en veldig god smak.