Matfrabunnen.no kjører veggisuke

Noen av dere vet allerede dette; da jeg bodde i Midtøsten var jeg veganer i en periode. Det var en endring som kom over natten. Jeg hadde knapt hørt om veganisme den gangen, og visste lite om hva jeg gikk til. Her er forresten et bilde av kjøleskapet mitt dagen etter den natten (PS: eggene og eggehvitene på boks (!) røk…):

Matfrabunnen Vegansk kjøleskap dag 1

Starten på en fantastisk matreise

Å bli veganer var, i motsetning til hva mange tror, en skikkelig kulinarisk reise. En helt ny verden åpenbarte seg! Jeg kom over matvarer og ingredienser jeg aldri tidligere hadde hørt om; nøttesmør, nøttemelk (what!), næringsgjær, seitan, rejuvelac... Lærekurven var bratt, og jeg var en flittig student. Dagene gikk med til jobb (10-12 timer daglig), trening og matlaging (typisk 2-3 hver dag).

Mitt kosthold i dag

I dag har jeg et variert kosthold. Jeg unngår ingen spesielle matvarer, og jeg følger ingen spesielle dietter (om ikke det å være helfrelst på grønne smoothies teller, da!). Dietter, med mindre man er medisinsk nødt til å følge en, har jeg liten tro på. For meg handler det om bevisste daglige valg og gode vaner – en livsstilendring. Dietter er en “quick fix”, og det er akkurat det de er: de løser sjelden noe på lang sikt.

Mitt drømmekosthold

Når det er sagt så ønsker jeg å spise mindre kjøtt, både hvitt og rødt. (Det er flere årsaker til det, som jeg heller kan skrive mer om i et annet innlegg.) Mitt drømmekosthold består av masse grønnsaker, frukt, bær, fisk, sjømat, viltkjøtt og noe gladgris nå og da. Og selvfølgelig masse deilig fermentert mat og drikke! Ja, det inkluderer vin. 😉 Skikkelig godt, hjemmelaget håndverksbrød, og egg, er jeg også glad i. Her er noe av det jeg spiste som veganer, ikke fortell meg at dette ikke ser digg ut:

Mat fra bunnen vegansk mat

Vegetarmat i en uke

Denne uken har jeg hatt “veggisuke” / kjøttfri uke. Ost og meieriprodukter var innenfor, egg var utenfor. Den største utfordringen har vært å velge hva jeg skulle spise. Ikke fordi jeg manglet alternativer, men fordi det var så mange! En kikk gjennom fotoalbumet mitt fra veganertiden gjorde ikke saken enklere, som du ser over. Jeg endte til slutt opp med en liste, som har fungert utmerket.

Sunn mat fra bunnen av kan være enkelt og rimelig, også vegetar!

Som alltid så er jeg veldig opptatt av at det skal være enkelt å spise sunt, av god økonomi, og å redusere matsvinn. Les 9 gode tips til hvordan du kan spare penger på smart handling. Ukemenyen er derfor satt sammen med tanke på dette, så jeg laget f.eks. en stor porsjon middag hver dag slik at jeg hadde til lunsj dagen etter.

Kjøttfri uke: ukemenyen

I dag er det lørdag, og uken er snart omme. Det har vært SÅ GØY å planlegge og gjennomføre denne “veggisuken”, og jeg oppfordrer alle til å prøve selv. Har du spørsmål? Legg gjerne igjen en kommentar nederst på siden.

Til frokost og middag ble ukemenyen slik:

Hvor mye kjøtt spiser vi i Norge?

Kjøttfri mandag har blitt et populært konsept, og det er jeg glad for! Andel kjøtt vi spiser i verden har gått drastisk opp over mange år. Spesielt øker dette med økt levestandard. Mer kjøtt, og mer bil, typisk. Matprat refererer til tall fra 2011 og skriver at vi, sammenlignet med andre vestlige land, ikke er så verst. Likevel skriver Helsedirektoratet at forbruket av kjøtt, som har økt over lang tid, gikk opp 20% fra 1999 til 2013.

Kjøttproduksjon vs. kjøttkonsum

Tallene er ikke direkte sammenlignbare. Matprat skriver at vi spiser i underkant av 50 kg kjøtt per person (2011). Helsedirektoratet skriver at forbruket av kjøtt var på 76 kg kjøtt per person i 2013. Dette tallet er et såkalt engrostall og forteller hvor mye slakt som er til disposisjon. Uansett – vi spiser mye kjøtt, og antall dyr som slaktes er urovekkende høyt.

Jeg håper at du har blitt litt inspirert til å prøve ut litt mer vegetarisk i din hverdag!

Referanser

  • https://www.matprat.no/artikler/hvor-mye-kjott-spiser-vi-faktisk/
  • https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/802/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2014-IS-2255.pdf
  • Globalization and Development in East Asia, Jan Nederveen Pieterse and Jongtae Kim, 2012, side 70-72