Lag et sunnere, og mye bedre, hjemmelaget tacokrydder!

Fredagstaco er elsket av hele Norge og også hjemme hos oss, spesielt etter at vi begynte å lage tacokrydder selv. I dag er kryddermikser fra ferdigmatprodusenter bannlyst. Lager du tacokrydderet selv kan du lage det sunnere, og samtidig mye bedre på smak. Visste du at Santa Maria sin kryddermiks inneholder hele 7 gram salt per pose? Når både norske og internasjonale myndigheter anbefaler at daglig saltinntak begrenses til 5 gram per dag eller lavere*, har man ekstra mye å tjene på å gå for hjemmelaget. Bruker du oppskriften nedenfor er det kun 2,9 g salt per porsjon/”pose”!

I tacomiksen min har jeg tilsatt Maizena for å tykne blandingen og sitronsyre for en ekstra spiss på smaken. Jeg har lest enormt mange ulike oppskrifter og forsøkt utallige blandinger og kombinasjoner over de siste par årene. Oppskriften jeg bruker i dag er uten tvil den desidert beste. Uslåelig!

fredagstaco hjemmelaget tacokrydder
Et sunnere tacokrydder lager du best selv

Den ultimate oppskriften på sunnere, hjemmelaget tacokrydder

4 ss kumin
2 ss chiliflak (gjerne hjemmelagde)
2 ss Maizena
3 ts salt
3 ts koriander
3 ts oregano
2 ts brunt sukker
1,5 ts paprika
1-3 ts røkt paprika (bruk minst av ‘dyre’ versjoner for de setter mye smak!)
1 ts fint hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1/4 ts sitronsyre

Det dobbelte av en slik oppskrift fyller et 5 dl glass.

Til 400 gram karbonadedeig og 1 pakke sorte bønner (170-200 g) bruker vi 22 gram (ca 1,5 ss) krydderblanding. Om du ikke er vant til chili bør du prøve deg frem, spesielt fordi det kan være store variasjoner i styrken på chiliflakes man kjøper. Om du i tillegg skal servere denne til barn bør du redusere chilien (men ikke nødvendig å fjerne helt). Man kan også bruke vanlig kjøttdeig av storfe, kylling eller svin. For en vegetarisk variant kan du bruke kun bønner eller i kombinasjon med feks sopp og erstatninger for kjøtt, feks soyabiter. Linser fungerer også veldig bra!

PS: Har du fått med deg Matfrabunnens Smoothieutfordring? at fra bunnen av

*http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/salt