En måltidserstattersmoothie med havregryn og hardkokt egg (!)

De fleste har nok hørt om smoothies med havregryn i før. Men, har du smakt eller hørt om smoothies med hardkokte egg i? Ikke jeg heller..! Rått egg er det mange som har i, men det frister ikke så mye, for å være ærlig. I tillegg tas visstnok ikke proteinene like bra opp i kroppen, ifølge min gode og svært kunnskapsrike venninne Silje Mariela (beste jentecoachen som finnes! <3).

Fra grønne smoothies til gainersmoothies

Nå har jeg holdt på med ekstra grønne smoothier en stund, og de blir jeg ikke lei. Tvert imot, nå eksperimenteres det for fullt med hjertesalat, agurk, grønne epler og mynte. De beste smakene nå i sommer! Oppskrifter kommer. 🙂

Gikk du glipp av Ekstra Grønn Smoothieutfordring? Nå kan du kjøpe hele utfordringen som en e-bok, les mer og se en forhåndsvisning her.

Fremover kommer jeg imidlertid til å trene en del tung styrketrening. Da trenger jeg ekstra kalorier og proteiner om det skal bli noe muskler! Fokuset for disse “gainersmoothiene” mine blir derfor at de skal ligge på ca 500 kcal, og være proteinrike.

Bruk råvarer som er i sesong

Jeg bare elsker å lage smoothies, og jeg blir ikke lei. Det er så uendelig mange varianter man kan lage, og så utrolig mange spennende ingredienser. I romjula, da jeg begynte, gikk det i klementiner, dadler og persimon. I mai og juni var appelsinene ekstra gode (og jeg fant den ultimate kombinasjonen for smoothie med bønner!). Bruk det som er i sesong, da smaker smoothiene garantert best!

Heldigvis er banan alltid i sesong og tilgjengelig, en av ingrediensene i dagens smoothieoppskrift.

Utfordring: lag en frokostsmoothie inspirert av havregrøt

OK, det var kanskje ikke noen som ga meg en utfordring, men det er litt sånn det føles når jeg får nye smoothieidéer! Silje ble nemlig spurt om frokosthavregrøten kunne byttes ut med den enkle super-smoothien hun har laget. Vent nå litt, bytte ut? Hvorfor ikke bare lage smoothie av havregrøten?? 😀 PS: Jeg velger ikke mellom grønn smoothie og gainersmoothie, begge lages hver dag her hjemme. 😉 Og her får du oppskriften:

Gainersmoothie med havregrøt og egg

Til denne velger jeg å bløtlegge havregrynene i kefiren natten over. Da blir de myke og gir en bedre konsistens, men det er ikke nødvendig. Bløtlegg også gjerne mandlene. Om du vil ha en litt mindre syrlig smak, kan du bruke gresk yoghurt eller bare soya- eller nøttemelk.

For å få en kald og deilig smoothie anbefaler jeg at du bruker frossen banan. Gå på bananjakt i butikken! Der finner man veldig ofte store poser med bananer som har fått brune flekker, priset ned 40-50%. Brune bananer er det desidert beste, for da har de blitt søtere. Kutt opp i skiver og frys flatt i ziplockposer, perfekt til smoothies!

Sunn og næringsrik smoothie med havregryn og egg

Oppskrift til én smoothie

  • 1,5 dl kefir eller gresk yoghurt + 1 dl soyamelk (les mer nedenfor), ev. 2,5 dl soyamelk
  • 1 dl (40 g) havregryn
  • 1 kokt egg (56 g), avkjølt
  • 1 liten (80 g) banan, helst frossen
  • 10 stk mandler
  • En god dæsj Lebkuchengewürz, ev. kanel og litt allehånde (valgfritt, men såååå godt i!)
  • Sitron eller lime (valgfritt)

Ha alt i blenderen og blend!

Næringsinnhold (ved bruk av kefir + soyamelk)

483 kcal
21 g fett
46,7 g karbs
22,8 g proteiner
7,4 g fiber

Valg av væskebase og tips til søtning

Om du ikke har laget noe særlig smoothies før bør du teste ut ulike væskebaser. Det er masse å velge mellom i de fleste butikker. Til grønne smoothies anbefaler jeg imidlertid veganske alternativer, f.eks. mandel, kokos, havre, cashew og lignende. Vanlig melk kan gi et litt guffen konsistens, spesielt om smoothien får stå litt. De som ønsker mer proteiner kan velge soyamelk. Bruk usøtede varianter og tilsett heller søtning i form av tørket bær eller frukt, eller honning.

Jeg foretrekker soya- eller mandelmelk, “kokosdrikk” (ikke vanlig kokosmelk) eller kefir, og tilsetter lite søtning. Husk at selv om dadler er “naturlig søtning” så inneholder de mye sukker. Én stor daddel (typisk majooldadler) kan inneholde så mye som 66 kalorier og 16 g sukker! Jeg teller ikke og er ikke så opptatt av kalorier, men mengden sukker bør man begrense. Alt er relativt og du må finne ut hva som er best og fungerer bra for DEG.

Et litt sunnere liv ~ med digge, sunne smoothies

Jeg er ingen ekspert. Men jeg tror ikke det trenger å være så vanskelig å leve litt sunnere. Begynn med små endringer og justeringer. Mange små grep over tid blir til vaner. Langvarige vaner blir til en livsstil (både på godt og vondt!). En livsstil du kan begynne å realisere i dag med grønne smoothies. Som ikke må være grønne. 😉 Sjekk gjerne ut e-boken min for et litt sunnere liv, på bare ti dager.

Ned i vekt med grønne smoothies?

Grønne smoothies kan være god måte å gå ned i vekt på. Da kan du erstatte ett måltid om dagen med en grønn smoothies, og lag gjerne halvannen eller dobbel porsjon. Husk at ekstra frø, nøtter og oljer kan gi mye ekstra kalorier (spesielt de to siste).

Grønne smoothies i seg selv fører ikke til vektnedgang, og som alltid handler det om hvor mye du spiser i løpet av en dag vs. hvor mye du beveger deg (forbrenner).

Det som er fint med grønne smoothies er at du endrer på vanene dine. Drikker du f.eks. én liter med grønn smoothie om dagen, kommer du for det første i mål med 5 om dagen med én gang! For det andre så blir du mett, slik at du kanskje får mindre «cravings» og dermed spiser mindre. For det tredje så mener jeg at dette vil føre til sunnere vaner på sikt. Spiser og drikker du fast frukt, bær og grønnsaker, er det enklere å inkludere mer av det i kostholdet generelt.

Uansett skader det ikke å prøve. Kom i gang og se hvordan det går. Kanskje du blir overrasket over resultatet!