Hva slags gryte trenger man for å bake flotte grytebrød?

Her om dagen var det en diskusjon i en facebookgruppe om man trengte å kjøpe gryte fra Le Creuset for å kunne lage grytebrød. Det var mange meninger rundt hvilken gryte som var best og alt fra Le Creuset, Høyang-Polaris, Röhmertopf til IKEA ble nevnt. De brødene som ligger på denne bloggen er stort sett alle laget i en jerngryte fra Fretex. Den betalte jeg en femtilapp for! Jeg har også en større som jeg betalte 200,- for. Sjekk ellers Finn.no, andre bruktbutikker og kjøp/salg-grupper på Facebook.

Vi har nylig flyttet inn i nytt hus, der kjøkkenet er fra byggeåret (1985). I helgen kjøpte vi en brukt komfyr på Finn til 800,-. Nå skal kjøkkenet pusses opp, men én ting er sikkert: man trenger verken dyrt kjøkken eller utstyr for å lage kjempegod mat fra bunnen av! Komfyren fungerer, utrolig nok, bedre enn den ‘fancy’ i det gamle huset. Denne ovnsdøren kan man faktisk se gjennom, i motsetning til den andre. Det ser man tydelig i bildet nedenfor. 🙂

flott grytebrød med durumhvete og hjemmelaget kefir
Eltefritt grytebrød med durumhvete og hjemmelaget kefir

Oppskrift på et enkelt durumbrød

Brødet som er avbildet over ble laget av 250 g durumhvete, 100 g sammalt hvetemel, 100 g hvetemel, 1 ts salt, 4 g tørrgjær, en dæsj maltekstrakt, en dæsj olivenolje, 2 dl hjemmelaget kefir og lunkent vann til deigen ble passelig. Mikset raskt med kjøkkenmaskin og lot deigen heve på benken i fem timer. Formet og etterhevet i hevekurv (banneton) og stekte med lokk på 250 grader i 25 minutter og kanskje 10 uten. Ble litt frem og tilbake med temperaturen siden dette var første bakeforsøk med ny stekeovn. 🙂 Skorpen ble knallbra!

Hva skal til for å lykkes med et skikkelig flott grytebrød?

Siden jeg laget brødet over har jeg fått inn noen faste rutiner for brødbakst. Disse bruker jeg for å få til vellykkede brød hver gang, garantert! Det er spesielt seks tips jeg vil anbefale. De står nedenfor, og en utfyllende beskrivelse finner du i dette innlegget.

  1. Stek i en gryte med lokk som tåler minst 240 grader
  2. Mindre gjær og lang fermentering (hevetid)
  3. En kombinasjon av surdeig og tørrgjær
  4. Hjemmelaget kefir, gjerne av ekte kefirkorn
  5. Bretting og strekking av deigen
  6. Forming av deigen

Vil du bake rene surdeigsbrød, som ikke blir for sure?

Da må du lese dette innlegget. Følger du oppskriften jeg har lagt ut der kan jeg nesten garantere at du får til surdeigsbrød som IKKE er for sure. Så både mann, kone og barn blir fornøyde. 😉 Se også:

Tørrgjær + surdeig = sant

Noen ganger kombinerer jeg både tørrgjær og surdeig. Det lærte jeg av en dyktig tysk baker, og det er en vanlig bakemetode i Tyskland. Ett av de beste brødene jeg har laget noen gang med denne kombinasjonen er dette julebrødet. Et utrolig saftig og smakfullt julebrød helt uten smør, melk og tilsatt sukker. Mitt første oppskriftshefte ble laget for denne oppskriften!

PS: Vår familie har RADIKALT endret vårt grønnsaksinntak gjennom sunne, grønne smoothies. Vil du vite mer? Sjekk ut noen av oppskriftene, og meld deg på her og be om å få en *gratis* startguide for grønne smoothies – den enkleste og raskeste veien til “5 om dagen”!