Guacamole, uten erter!

I serien fredagstaco har jeg tidligere skrevet om hjemmelaget tacokrydder, syltet rødløk og enkle enchiladas. Her kommer en oppskrift på en veldig enkel, men knallgod guacamole. Se tips nedenfor for hvordan du finner en perfekt moden avokado. Denne guacamolen består kun av noen få ingredienser, og overhodet ikke erter! Visste du at kjøpevariantene typisk består mest av andre ingredienser enn avokado? Jeg er faktisk veldig glad i erter, men akkurat i guacamole er det avokado som brukes!

Guacamole på 1-2-3

Fremgangsmåten er veldig enkel. Denne kan hvem som helst klare på null komme niks. Jeg bruker ikke nøyaktige mål, så smak deg gjerne frem. Noen liker surt, mens andre foretrekker søtt. Her er en typisk oppskrift som rekker til to stykker:

1 stor moden avokado
1-2 finhakkede cherrytomater
1 ss finhakket løk (gul, hvit, rød eller sjalott)
sitron- eller limesaft, salt og pepper etter smak
alternativt: fersk koriander, hvitløk, chili, kumin, røkt paprikapulver

Vask hendene og avokadoen godt. Bruk en skarp kniv og skjær avokadoen på langs, rundt steinen. Vri delene fra hverandre. Klem så på skallet slik at fruktkjøttet presses ut. Bruk fingrene eller en skje til å skrape ut resten. Med denne metoden er det ikke nødvendig å hugge kniven i steinen, vri den ut og skade seg når man skal ha den løs. I 2005 skrev NRK om at det kom inn minst én person i uka på Oslo skadelegevakt for såkalte “avokadoskader”! Skjær avokadoen i passelige biter og bland med finhakket tomat og løk. Bruk en gaffel til å krakke (som vi sier i Nord-Norge)/mose alt godt sammen. Du kan også bruke morter. Smak til med salt, pepper og sitron- eller limesaft.

Du kan lage guacamole i mange varianter, feks med finhakket hvitløk, chili og/eller koriander, og mange liker også en liten klype kumin eller røkt paprikapulver i.

Tips

  • For å sjekke om en avokado er perfekt moden kan du plukke av den lille tuppen som sitter på kortsiden av frukten. Har den en frisk, fin og grønn farge under er den moden, er fargen brun, er den overmoden. Er frukten veldig hard, er den for lite moden!
  • Bland sitron- eller limesaft raskt inn i avokadokjøttet, det forhindrer at den blir brun (for en stund).
  • Legg steinen tilbake i guacamolen, det holder den grønn lenger.

PS: Vår familie har RADIKALT endret vårt grønnsaksinntak gjennom sunne, grønne smoothies. Vil du vite mer? Sjekk ut noen av oppskriftene, og meld deg på her og be om å få en *gratis* startguide for grønne smoothies – den enkleste og raskeste veien til “5 om dagen”!