Dehydrering er kjempegøy og noe du absolutt burde prøve om du ikke allerede er i gang! Konseptet er rett og slett å tørke råvarer til all vannet er forsvunnet. Man kan bruke ulike metoder: stekeovn (om man har en som går ned til 50 grader og gjerne lavere), tørking i romtemperatur eller bruk av en såkalt dehydrator. Jeg bruker de to sistnevnte metodene (her får du tips til hva du kan gjøre med chili som har tørket på kjøkkenbenken), men en dehydrator er selvfølgelig mest effektiv og tørker både frukt, grønnsaker og sopp raskt. Du kan få disse veldig rimelig og selv har jeg en gammel OBH Nordica som jeg kjøpte for rundt tre hundre kroner (en litt eldre versjon av denne). Den har fungert utmerket, men når soppsesongen står på som verst og man har kilovis med traktkantarell i hus ønsker jeg meg en større og kraftigere versjon..!

Lasagnemiks 1

Over kan du se selleri og gulrøtter som har blitt tørket i dehydrator. Sellerien blansjerte¹ jeg etter å ha lest et tips om at det er enklere å få den knusktørr. Deretter pulveriserte jeg grønnsakene i en kaffekvern, og dette fungerte utrolig bra. Selleri inneholder mye vann, over 90%, og det ble veldig lite igjen av den – det du ser på bildet i minihakkeren er restene av to hele selleri!

Slikt grønnsakspulver bruker jeg for eksempel i tomatiserte gryter og hjemmelaget lasagne. Målet etter hvert er å utvikle en erstatning for Toros kryddermiks for lasagne, på samme måte som hjemmelaget tacokrydder.

¹Blansjering innebærer å gi grønnsaker et raskt oppkok i lettsaltet vann og deretter en rask avkjøling i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Mat fra bunnen av