Skyr har blitt et utrolig populært produkt, men du må jammen ikke kalle det for ‘yoghurt’ foran islendinger, da blir det bråk! 😀 Skyr er mer en ferskost, fordi man, på samme måte som når man lager ost, filtrerer eller siler melkeblandingen. Skyr er fettfritt (lages kun på skummetmelk) og har et mye høyere proteininnhold enn vanlig yoghurt.

Er det enkelt å lage skyr hjemme?

Ja! Skyr er like enkelt å lage som yoghurt, og du trenger kun 2 ss skyr per liter skummetmelk. Utfordringen blir å få tak i naturell skyr, for Q-meieriene har dessverre sluttet å selge det. 🙁 Veldig skuffende! Det er kun naturell som kan brukes, ikke de med smak. Om du er i utlandet så benytt muligheten til å kjøpe med skyr hjem (og si fra til meg!). 😉

Slik lager du skyr

  1. Varm opp melken til 88-90 grader. Bruk en tykkbunnet kjele og varm melken langsomt opp for å unngå at den brenner seg fast eller koker over. Dette tar fort en time og man bør røre ofte for å unngå at det setter seg fast i bunn. Du kan varme opp raskere ved å bruke vannbad: fyll en stor kjele halvveis med vann, sett en ny kjele nedi og hell melken i denne. Juster evt med vann i den store kjelen om nødvendig. Et sukkertermometer er nyttig for å følge med på temperaturen, siden det kan festes på kjelen.
  2. Avkjøl melken til 43-44 grader. Fyll gjerne vasken med iskaldt vann og sett kjelen med melk ned i denne, da går det raskere. Pass bare på at temperaturen ikke går under 43 grader.
  3. Tilsett først litt av den varme melken til skyrkulturen, ca 1 ss i slengen. Rør godt hele tiden. Når du har rørt inn 3-4 ss kan du helle dette over i melkeblandingen og røre godt sammen. Bruk gjerne en visp, men unngå å vispe inn luft (slik at det blir bobler på toppen).
  4. Sett kjelen en lun plass. Antall timer varierer, jeg leser ofte 12-15 timer, men den første jeg lagde var ferdig etter 5. Jeg legger et pledd ned i en billig kjøleveske fra Biltema (link), setter kjelen nedi, pakker pleddet godt rundt og lukker lokket. Det fungerer utmerket!

Vent minst 5-6 timer, men gjerne natten over (ofte mest praktisk)

Nå kan du sjekke om blandingen har blitt fast ved å bevege forsiktig på kjelen. I så fall er den klar til å siles. Bruk en smørkniv eller annet egnet redskap og skjær et rutenettmønster som vist på bildet under. Hell så blandingen over i et osteklede eller finmasket sil. Det beste er å bruke en saftsil (kan kjøpes fra feks Clas Ohlson eller Felleskjøpet). Skyren er ferdig når det meste av væsken har rent gjennom og det er en nydelig, kremet og tykk ostemasse igjen i kledet. Oppbevar skyren i en tett plastbeholder i kjøleskap. Den har lang holdbarhet så lenge det ikke kommer luft til ofte, så bruk derfor gjerne flere beholdere. Ta også vare på væsken, den er nydelig å bruke i gjærbakst, i smoothies og mer.

Slik ser prosessen ut:

skyr2

Skyr er kanskje det magreste fermenterte melkeproduktet på markedet, og mange foretrekker at det er tilsatt både litt søtt og ulike smaker. Hjemmelagde fruktpuréer er veldig godt i!