Hjemmelaget surkål hører virkelig julen til! Så da svarte jeg på spørsmålet med en gang, likesågodt. 😉 Surkål er fast tilbehør til juleribba hos oss, men jeg har ikke laget den fra bunnen av så mange ganger før. Faktisk er det kun de siste par årene jeg har vært ‘så flink’. Å lage surkål fra bunnen av er så enkelt at jeg nesten klyper meg selv over at jeg ikke begynte med det tidligere! Nå lager jeg store porsjoner når jeg først er i gang, for hjemmelaget surkål egner seg veldig bra til å fryse. Og da er det enkelt å ta opp som tilbehør til kjøttkaker, ribbe, pinnekjøtt og annet godt.

Må alt være fra bunnen av, hele tiden?

Så snart du mestrer ribbesteking og får til perfekt saftig ribbe med skikkelig sprø svor, bør du prøve deg på hjemmelaget surkål. Jeg ønsker jo med denne bloggen å inspirere flere til å lage mer mat fra bunnen av. Samtidig bør det være en god balanse mellom det, og den travle hverdagen som de fleste har. Derfor synes jeg det er helt ‘innafor’ å ty til både halvfabrikata og ferdigmat innimellom. Har man for eksempel ikke laget julemiddag før eller tatt i en ribbe, holder det kanskje å konsentrere seg om det? Da fungerer ferdig surkål og rødkål helt fint, og det er helt greit! 🙂 Skulle du imidlertid ha lyst til å prøve deg på hjemmelaget, finner du en enkel oppskrift nedenfor!

Hjemmelaget surkål er enkelt, billig og raskt å lage

Det beste rådet jeg kan gi for hjemmelaget surkål er å smake seg frem. Vi er forskjellige, og der noen liker salt best, foretrekker andre mer sødme. Den følgende oppskriften er et godt utgangspunkt:

  • 1 kg hodekål
  • 2 grønne epler
  • 4 dl eplejuice
  • 2 ss eddik
  • 2 ss sukker
  • 3 ts karve
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts hvit pepper

Skjær hodekålen i tynne strimler, bruk gjerne mandolin (men pass fingrene!). Skrell og skjær eplene i terninger. Legg lagvis med sukker, karve, salt og pepper, og hell over juice og eddik til slutt. Kok opp og la småkoke på lav varme i ca en time, til all kålen har skiftet farge fra hvit til lys brun (slik surkål i pakke ser ut):

hjemmelaget surkål fra bunnen av til juleribba

Smak til og juster om nødvendig med salt, pepper, sukker og eddik. Helt til slutt har du i noe av den nydelige kraften fra juleribba. 🙂 God jul!