Jeg ELSKER kimchi. <3 Kimchi er rett og slett det desidert beste jeg vet av fermentert mat! Det er et utrolig allsidig tilbehør. I dette innlegget får du noen tips til hva kimchi passer som tilbehør til. I tillegg er det så utrolig enkelt å lage og veldig lett å få til. Mange som begynner med fermentering/melkesyregjæring får problemer med mugg av ulike årsaker, men med kimchi skjer dette sjeldent.

Følg denne enkle oppskriften for å lykkes med din første kimchi

Du trenger:

 • Ca 1 kg grønnsaker (Velg det du liker! Jeg bruker gjerne det jeg får tak i lokalt/er i sesong, men stort sett alltid kinakål og/eller hodekål, daikon, løk, gulrot, eple og vårløk.)
 • 1 ss salt (finmalt)
 • Del 1 av kimchibasen: 1 ss hvitt rismel, litt over 1 dl kaldt vann, 1/2 ss sukker
 • Del 2 av kimchibasen: 2-3 fedd hvitløk, 2-3 cm ingefær, en båt løk, 1/2 grønt (surt) eple, 1/2 ss fiskesaus, 3-4 ss gochugaru, koreanske chiliflakes (begynn med mindre om du ikke er vant til sterk mat) NB! kan ikke byttes 1:1 med vanlige chiliflakes, som er mye sterkere! Smaken blir heller ikke helt den samme, så prøv å få tak i gochugaru. Slik lager du hjemmelagde chiliflakes

Gjør slik:

 • Snitt grønnsakene i fine strimler/julienne på 4-5 cm. Ha over i en bolle etter som du kutter, strø over salt og kna innimellom for å få grønnsakene til å slippe væske.
 • Bland alt godt sammen, gjerne med hendene mens du ‘masserer’ saltet godt inn i grønnsakene (ha i eplet etterpå for at det ikke skal bli helt most). Du vil se at det kommer en del væske ut, det er akkurat det du vil ha! La stå mens du lager kimchibasen:
 • Bland rismel og vann, ha i en kjele og kok opp, tilsett sukker og småkok under omrøring i 5-6 minutter. Avkjøl.
 • Bruk stavmikser, blender eller morter til å lage en puré av ingrediensene over. Jeg bruker også 1 cm fersk gurkemeierot om jeg har eller 1/2 ts gurkemeiekrydder, samt 1/4 ts nykvernet pepper.
 • Bland den avkjølte risgrøten med puréen over, og nå har du klar kimchibasen. Både gochugaru og rismel finner du som oftest i asiatiske dagligvarebutikker, evt. bestilt på nett. Nederst til høyre kan du se hvor tykk kimchibasen blir. kimchi kimchibase
 • Bland kimchibasen godt med grønnsakene (bruk hansker!). La stå i romtemperatur i 2-3 timer slik at mer væske kommer ut, rør rundt innimellom.
 • Fyll kimchien på rene glass. Jeg bruker en stor trakt og fyller på noen cm med kimchi, trykker godt ned med knyttneven (med hanske!), fyller på litt mer, trykker ned, fyller på, trykker ned – helt til du når ‘halsen’ på glasset. La det være igjen ca 2,5 cm opp til lokket, tørk av kanten og sett på lokk. Om du bruker skrulokk/lokk uten gummiring med lufting må du følge godt med og lufte raskt en gang om dagen, dvs skru lokket raskt opp og igjen, ikke løft på det.
 • Jeg foretrekker knasende kimchi, og lar derfor glassene stå ute kortest mulig og akkurat nok til at fermenteringen har startet, typisk 1-3 dager. Man kan se at prosessen er i gang når innholdet i glasset har løftet seg litt og det har kommet store blærer inne i glasset. Nå er det fare for at det kan sprute når du åpner glasset, så pass på at du gjør det i vasken! Glassene setter jeg så i kjøleskapet, der de fortsetter å fermentere, bare mye saktere. Husk å åpne lokket en gang i blant for å slippe ut evt trykk som har bygget seg opp (dette bør også gjøres før glassene settes i kjøleskapet).

Og før du lukker igjen glasset, må du selvsagt ha en liten smaksprøve! Kimchi og egg er nydelig sammen. Les mer om kimchi som tilbehør herenkel kimchi

Noen tips på veien

 • Det finnes mange hundre måter å lage kimchi på, med bløtlegging av kålen i mange timer i forveien, med og uten chili, med og uten mye væske, med og uten kimchibase av risgrøt, fermentering i flere måneder i store krukker under bakken, men ingen er mer riktig enn andre. Den helt autentiske kimchien hadde ikke engang chili i, det ble kun vanlig etter at chilien også nådde den delen av verden! Smak deg frem og lag den slik du liker.
 • Hodekålen bør være så finsnittet som du klarer (gjerne i mandolin, men pass fingrene!) for den tar lenger tid å fermentere enn kinakålen.

 • Alle glass fungerer, men noen er bedre for fermentering. Om du bruker skrulokk/lokk uten gummiring med lufting (husk at ikke alle glass fungerer som Fido, feks de av dårligere kvalitet fra Ikea, Søstrene Grene osv) må du følge godt med og lufte raskt en gang om dagen. Norgesglass fungerer fint, men favoritten min til kimchi er såkalte Fidoglass, som du får kjøpt på blant annet Jernia. Dette er glass som er ekstra herdet og der gummiringen vil slippe ut CO2 som bygges opp under fermenteringen, samtidig som det ikke kommer oksygen inn. Fermentering er en anaerob prosess, dvs at det ikke skal luft til. Mer om vitenskapen i senere innlegg. 😉

Legg gjerne igjen en kommentar eller send meg en e-post om du har noen spørsmål. Lykke til!

PS: Vår familie har RADIKALT endret vårt grønnsaksinntak gjennom sunne, grønne smoothies. Vil du vite mer? Sjekk ut noen av oppskriftene, og meld deg på her og be om å få en *gratis* startguide for grønne smoothies – den enkleste og raskeste veien til “5 om dagen”!