Kombucha – “drikken for de smarteste”?

Tidligere publiserte Christopher Sjuve artikkelen Bare noen få i Norge har smakt dette med den noe flåsete undertittelen Drikken for de smarteste. Det er mye god informasjon i artikkelen, som feks hva en SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) er. Det er også et par ting jeg ikke er helt enig i:

Kombucha fermentert med bringebær
Kombucha fermentert med bringebær
  1. Man kan få kjøpt SCOBYer og det er faktisk en rekke nettsteder som selger disse. Jeg er imidlertid enig i at det er ‘god kutyme’ å gi bort fremfor å selge SCOBYer.
  2. Man verken trenger, eller bør, oppbevare kombuchaen sin på badet (eller noe annet man tenker å spise)! Rett og slett fordi det ved enkelte anledninger (kremt) florerer med bakterier i luften, som også kan ende opp på kombuchaen. Jeg har brygget kombucha hjemme siden september 2014 og aldri opplevd mugg. Det er nok riktig som Sjuve sier at han nok bare har vært uheldig med sin.

Hvor lang tid tar det å brygge kombucha?

Tiden det tar fra te til kombucha kan variere veldig. Temperaturen der du brygger har størst innvirkning. På vinteren, når det vanligvis er kaldere inne, tar det
dermed lenger tid enn når det er sommer. Etter min erfaring kan det faktisk variere med mange uker. Videre kommer det an på hvor mye du brygger. Med små satser på ca en liter går det raskt, kanskje en liten uke eller to. Når jeg hadde continuous brew (kontinuerlig brygging) på seks liter tok det opp til mange uker for å få en tilstrekkelig lav pH om jeg tømte den helt før jeg fylte på med ny te. En dispenser som dette er perfekt å bruke:

kombucha continuous brew kontinuerlig brygging
Kontinuerlig brygging av kombucha

Fordelen ved å bruke denne metoden er at man ikke trenger å løfte ut SCOBYen for hver gang man skal ta ut kombuchaen, så det er ganske mye enklere. Nå kan jeg også bare ta litt te hver gang jeg har lyst på, uten å måtte fylle på nytt igjen. Når jeg tar ut mye lar jeg ca 5 dl være igjen, dette vil fungere som starter til den nye satsen, også fyller jeg på med ny te.

PS: Nysgjerrig på grønne smoothies? I en begrenset periode gir jeg bort e-boken Sunn med grønne smoothies ~ en startguide. Skynd deg før tilbudet forsvinner!

Oppskrift på kombucha (kan skaleres opp eller ned)

4 liter vann
12 poser sort te (jeg bruker 3 med ferskensmak og 9 oolong)
275 g sukker (jeg bruker ofte en blanding av brunt og hvitt)

Noen tips:

  1. Kok opp ca 1/3 av vannet, tilsett sukkeret og rør godt om, ha så i teposene og la de trekke i minst 30 min. Tilsett så resten av vannet (kaldt) og kast teposene. Da går prosessen litt raskere. Vær forsiktig så du ikke har for varm te, da kan du drepe SCOBYen!
  2. Bruk kun vanlig, sort i begynnelsen, og vær helt sikker på at den ikke inneholder tilsetningsstoffer som feks oljer. Dette kan skade SCOBYen og hindre fermenteringsprosessen. Ferskenteen jeg bruker er en økologisk variant fra St. Dalfour som jeg kjøper på iherb. Bruk gjerne rewardskoden min VBN484 for å få 5% på kjøpet ditt
  3. Bruk vanlig hvitt sukker, i alle fall til å begynne med, det er nemlig dette som er næringen til SCOBYen. Man kan IKKE lage kombucha uten sukker ved å erstatte med stevia eller kunstige søtningsstoffer. Det blir mindre sukker i drikken etter hvert, men helt sukkerfritt blir det altså ikke.
  4. Kombucha har, som saft, juice og brus (også sukkerfri varianter) lav pH og sliter dermed på emaljen på tennene dine. Moderat inntak anbefales derfor, og drikk gjerne gjennom sugerør. Det er også bedre å drikke alt på kort tid, enn å nyte drikker med lav pH over mange timer.
  5. Det er mange påståtte helsemessige effekter av kombucha, men dette er ikke vitenskapelig dokumentert, til tross for mange studier. Drikk det gjerne for din egen helse om du mener det har effekt, men vær forsiktig med å fremsette udokumenterte påstander til andre. Det finnes mer dokumentasjon på fermenterte retter som kimchi og sauerkraut. Her er en enkel oppskrift på kimchi som alle kan få til! Lager du kimchi allerede? Her er noen tips til hva kimchi passer godt som tilbehør til.

Til slutt, om du har noen spørsmål må du gjerne spørre enten her på bloggen eller på facebooksiden min: Mat fra bunnen.