Lebkuchengewürz ~ kryddermiks

Om du ikke har hørt om eller smakt Lebkuchengewürz, har du gått glipp av noe, det hadde jeg! «Lebkuchen» kan oversettes til pepperkake (gingerbread på engelsk), og du vil kjenne igjen krydderkombinasjonen for pepperkakene vi lager her i Norge. Denne krydderblandingen er for tyskerne det pumpkin (pie) spice mix er for amerikanerne og garam masala er for inderne. Jeg hadde faktisk aldri hørt om den før jeg fikk oppskriften på dette utrolig gode surdeigs julebrødet, er er av de beste brødene jeg har laget noensinne!

lebkuchengewurz-krydderblanding-spice-mix
Lebkuchengewürz er enkelt å lage og anvendelig i bruk

Slik lager du Lebkuchengewürz:

  • 2-3 deler kanel
  • 1 del kardemomme
  • 1 del nellik
  • 1 del ingefær
  • 1 del allehånde
  • 1 del koriander
  • 1 del anisfrø
  • 1 del sjerneanis
  • 1/2 del muskat

Krydderne blandes og oppbevares helst i en lufttett beholder/glass. Da jeg lagde julebrødet hadde jeg ikke anis eller stjerneanis, men det ble godt likevel. Om du har tid og lyst kan jeg virkelig anbefale å riste hele krydder først. Rist de forsiktig i en tørr stekepanne og mal til pulver i en kaffe- eller krydderkvern. Da får man frem en dypere og mer aromatisk smak.

Lebkuchengewürz passer godt til smoothies og til frokostblanding med (hjemmelaget) kefir!

kefir-lebkuchengewuerz-krydderblanding

Tanker, tips, erfaringer?

Skriv inn kommentaren din
Skriv inn navn her

four + one =