Vil du få eksklusiv tilgang til e-bøker, gratistilbud og mer? Meld deg opp her.

Dyrker du mat fra bunnen fra frø?

Mat fra bunnen fra frø er virkelig noe helt spesielt. Mer ‘fra bunnen av’ får man det ikke! Jeg skrev i fjor at “jeg har dessverre ikke grønne fingre”, men i år må jeg faktisk moderere dette utsagnet. Når jeg ser rundt i stuen min nå har jeg fått fredsliljen vår til å blomstre igjen, og begge julestjernene er flottere enn de var i julen. De har til og med blomstret! Dyrking, har jeg erfart, er litt som brødbaking: øvelse gjør mester. Man MÅ være tålmodig, og være villig til stadig å lære seg nye ting.

I fjor lærte jeg meg også å klone basilikum for å få jevnlig (og stor!) tilgang på denne nydelig urten, helt gratis. Det fungerte ikke like bra med koriander, men den kan man dyrke fra frø både i steinull og i jord.

dyrk mat fra bunnen fra frø
Denne julestjerna fikk jeg i slutten av desember!

Lær noe nytt hvert år og ikke gjør for mye på én gang

Hver sesong lærer jeg litt mer. I fjor dyrket jeg for første gang mat fra bunnen fra frø og fikk til både tomat, chili og tomatillos. De klarte seg og satte frukter, til tross for at de ble med på et flyttelass! Den viktigste lærdommen så langt er nok at man ikke skal gjøre for mye på én gang. Det er lett å gå litt ‘bananas’ når man setter i gang, for det er så utrolig gøy. Velg deg noen sorter som du har lyst å få til skikkelig, og fokuser på det første sesongen.

Når man skal så frø kan en spisepinne i plast være hendig:

dyrk mat fra bunnen fra frø
Ser du frøet på tuppen av spisepinnen?

Lag deg en god arbeidsplass

I fjor laget jeg et ‘prikleverksted’ i soppboden. Prikle gjør man når man skiller spirer fra hverandre og setter disse i egne potter for å gi de bedre vekstforhold. Her kan man godt gjenbruke bokser og kartonger. Plastbeger fra meieriprodukter vaskes og hulles i bunn. God drenering er alfa og omega for å lykkes med dyrking!

dyrk mat fra bunnen fra frø
Bruk en drill for å lage hull

I fjor hadde jeg flere sorter tomater og tomatillos:

dyrk mat fra bunnen fra frø

Ertespirer: enkelt, sunt og skikkelig godt!

Noe av det enkleste man kan dyrke hjemme på kjøkkenbenken, er erter. Kjøp pakker med erter på butikken, de koster under 6 kroner. Man får kjøpt både grønne og gule og begge sorter kan brukes. Bløtlegg ertene et døgn i vann og ha de over i en sil, feks en slik som avbildet nedenfor. Sett silen i en suppeskål og fyll på vann slik at de akkurat kommer i kontakt med ertene. Dekk med et håndkle inntil ertene spirer. Så snart de spirer vil de ha mye lys. Spray gjerne med vann daglig og pass på at røttene har kontakt med vann hele tiden. Når spirene har blitt 8-10 cm lange kan de klippes. Nydelig på nybakt brød med Jarlsberg! 🙂

dyrk mat fra bunnen fra frø