Mitt første surdeigsbrød så nesten like ille ut som “ormen”

Da jeg skulle lage mitt aller første brød brukte jeg en ferdigmiks. Resultatet ble heller skuffende og brødet så ut som en knudrete liten… orm! Så trist så den ut at jeg nesten ga opp brødbaking der og da. Heldigvis hadde jeg (og fremdeles har) en fantastisk gubbe, som forsikret meg at brødet smakte skikkelig godt. Derfor ga jeg ikke opp, og jeg har gått fra små knudrete brød som faller fra hverandre, til å kunne bake med surdeig.

Surdeigsbaking har virkelig tatt av og det er mange som prøver seg på denne fascinerende bakekunsten. MEN, jeg leser at veldig mange er kritiske til og lite tålmodige med seg selv, noe jeg synes er kjempesynd! INGEN er ekspert på noe som helst umiddelbart, med noen få, svært sjeldne unntak. 😉 Om du ikke lykkes med dine første surdeigsbrød, må du ikke miste motet! Surdeig er så fascinerende, og så utrolig godt for kropp og mage. Det er virkelig verdt å jobbe litt for å mestre surdeigsbaking. Nedenfor kan du se hvordan mitt første surdeigsbrød ble. Ikke akkurat det peneste! Nå har jeg jobbet lenge med å lage en oppskrift for å lykkes hver eneste gang med surdeigsbrød som ikke er for sure, harde, flate eller ‘rare’. Den finner du her.

Fra første surdeigsstarter til første surdeigsbrød

For noen dager siden la jeg ut en oppskrift på surdeigsstarter i få, enkle steg. Innlegget finner du her, og jeg har også tatt med mine beste tips for å lykkes. Den aller første starteren min fikk jeg faktisk til på første forsøk. Men, deigen var et sant mareritt å jobbe med! Selvfølgelig hadde jeg gått for en oppskrift med 100% rug, altså et sånt skikkelig dypt mørkt og surt surdeigsbrød. Den ville ikke heve og jeg husker at jeg styrte voldsomt og leste masse for å finne ut hva jeg skulle gjøre.

Surdeig surdeigsstarter rugbrød fermentering
Surdeigsbrød første forsøk & vanskelig deig!

Til slutt satte jeg deigen på toppen av varmtvannstanken… og det fungerte faktisk. Den økte temperaturen fikk fart på deigen, såpass at jeg kunne steke den. Slik så deigen ut rett etter at jeg hadde laget den, og den var nesten helt lik frem til jeg brukte trikset med varmtvannstanken. Surdeigsbrødet ble stekt i en avlang form og selv om den hadde begynt å kvikne til var det ikke mye den hevet. Når den kom ut av ovnen og forma minnet den faktisk litt om en murstein. 😮 Det var heller ikke noe tvil om at dette var et skikkelig SURdeigsbrød og gubben var ikke særlig fristet til å smake.

Mat fra bunnen presenterer stolt det første surdeigsbrødet!

Surdeig surdeigsstarter rugbrød
Surdeigsbrød av rug som kunne vært brukt som våpen

Når jeg ser det nå er det faktisk litt sjarmerende, det håper jeg du også synes. Brødet så ikke bare ut som en murstein, det var like tungt! Både lukt og smak var akkurat som sånne ‘German dark rye bread’ man kan kjøpe i pakker på butikken, som har utrolig lang holdbarhet. Mange liker slike brød, men det var ingen stor suksess her hjemme. Jeg var ganske skuffet, lei meg og oppgitt fordi jeg hadde brukt så mye tid og energi på å lage brødet.

Den som venter på noe godt…

Heldigvis så kaster vi svært sjeldent mat her i heimen og rester blir brukt i supper, gryter, salater og smoothier. Det var altså aldri snakk om å hive brødet selv om det ikke var så innbydende. MEN! Noe merkelig skjedde etter et par dager; det ble faktisk bedre. På dag fire-fem var det faktisk gått til å smake GODT! Det var fortsatt ikke noe for min bedre halvdel, men jeg likte det bare bedre og bedre. Brødet holdt en uke og var like fint til siste skiven. Akkurat det gjorde at jeg ville fortsette å lage surdeigsbrød, og det er jeg jammen glad for nå. I disse dager baker jeg nemlig bittelitt finere brød. 🙂 Alle brødoppskriftene mine finner du her.

PS: Vår familie har RADIKALT endret vårt grønnsaksinntak gjennom sunne, grønne smoothies. Vil du vite mer? Sjekk ut noen av oppskriftene, og meld deg på her og be om å få en *gratis* startguide for grønne smoothies – den enkleste og raskeste veien til “5 om dagen”!

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BPPiFlGjagi/]