Eplechutney: det lager du enkelt selv!

Hver høst går det inflasjon i søk på oppskrifter med eple. Mange lager mengder med eplesmør, eplemos, eplejuice, eplekaker, eplemuffins og mer, men har dere prøvd hjemmelaget eplechutney? Dette er ett av mine favorittilbehør, spesielt til indisk mat, og er kjempeenkel å lage. Målene trenger ikke å være nøyaktige. Bare gul eller rød løk, færre eller flere, mer eller mindre brunt sukker, erstatte eplecidereddik med sur kombucha, sitron med lime og bruke andre typer krydder. Prøv deg frem og smak underveis!

Hjemmelaget indisk tikka masala raita eplechutney
Hjemmelaget indisk kylling tikka masala med yoghurtraita og eplechutney

Hemmeligheten bak tykk, deilig og autentisk indisk saus finner du her!

Eplechutney á la Mat fra bunnen

2,7 kg ferdig rensede epler
5-6 ss ferskpresset sitronsaft
3,5 dl eplecidereddik
300 g brunt sukker
7 små gule løk
4 små rødløk
4 store hvitløksfedd
1 stor rød chili
3-4 cm ingefær
3 ts hver av koriander, kumin, ingefær og salt
1,5 ts hver av kanel og allehånde
3 krm cayenne
litt vann

Les gjennom hele oppskriften og sjekk tipsene nederst på siden.

Fremgangsmåte

  • Skrell og fjern kjerner på eplene, del i grove biter og ha i gryta – sett på medium varme
  • Ha i sitronsaft, eddik og sukker og rør godt sammen
  • Skrell løk, hvitløk og ingefær, kutt i grove biter og ha i gryta
  • Tilsett krydder, rør godt rundt og ha på lokk – nå skal det kun putre på svak varme
  • Sjekk etter ca en time om det trengs litt vann, hvis ikke kan den stå i 2-3 timer til eplene går i oppløsning
  • Skyll rene glass og lokk i så varmt vann du kan og sett de rett i ovnen på 100 grader i minst 10 min
  • Bruk stavmikser eller blender og kjør chutneyen sammen (men ikke helt til puré), ha tilbake i gryta og kok opp
  • Ha den varme chutneyen på ett og ett glass (til ‘halsen’ og ikke helt fulle), skru godt til lokket og sett glasset opp-ned og la stå til nedkjølt. Sjekk at det har blitt vakuum: om ikke midten av lokket kan trykkes ned/beveger på seg, er det suksess! 🙂
eplechutney
Epler fra hagen = deilig hjemmelaget eplechutney!

Tips!

  • Jeg synes det er enklest å skrelle eplene, så skjære rett av rundt kjernen (men blir å kjøpe meg en kjernefjerner til neste år!). Når det blir i flere kilo veier jeg opp etter hvert, noterer, og setter gryta på med en gang, da kan eplene begynne å koke ned mens jeg gjør resten. De skal koke i noen timer så er ikke så nøye med størrelsen på bitene.
  • Jeg lar gjerne chutneyen koke i 3-4 timer på lav varme og tilsetter vann etter øyemål. Når den er ferdig kjører jeg den sammen med stavmikser. Vær veldig forsiktig om du bruker blender! La massen kjøle seg litt ned og ha den maks 3/4 full, bruk lokk og ha over et håndkle. Når det er så varmt blir det ekstra trykk i kolben og du risikerer å få chutney i taket om du ikke passer på. 😉
  • Holdbarheten er lang og minst ett år. Nytes til indisk, på brødskiva, til iskrem eller hva du enn liker. 🙂

Tanker, tips, erfaringer?

Skriv inn kommentaren din
Skriv inn navn her

three × five =