Lenge har jeg lest om syltet rødløk som tilbehør til fredagstacoen, men ikke laget selv før nylig. Hva jeg har gått glipp av! Rødløk på denne måten er uten tvil det nye favorittilbehøret, til og med foran enkel hjemmelaget guacamole.

Lett som en plett med 123 syltelake!

Det betyr 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann (jeg husker rekkefølgen ved å tenke at ingrediensene står alfabetisk: 123 ESV). Jeg liker imidlertid at det er mer surt enn søtt, spesielt til taco. Nå har jeg eksperimert flere ganger med sukkermengden, og bruker kun 30 g! Vanlig mengde er 1 dl = 85-90 g, men her må man smake seg til hva man liker selv.

Mange koker opp laken, men det synes jeg ikke er nødvendig, også er jeg lite glad i den sterke eddiklukten dette fører til. Bruk vannkoker, så slipper du det! Til et halvliters glass bruker jeg to-tre små eller én stor rødløk, 0,5 dl eddik, ca. 30 g sukker og 1,5 dl vann.

Slik gjør du:

  • Del rødløken i to og skjær i tynne skiver
  • Ha sukkeret i glasset, hell kokende vann over og rør til det meste er oppløst
  • Ha i krydder om du liker det (jeg har gjerne i en liten bit chili og noen ristede spisskumminfrø)
  • Ha i eddik, rør raskt rundt og ha i rødløken
  • Sett på lokk og la stå på benken (på underlag) til avkjølt

syltet-rodlok-til-fredagstacoen

Denne kan du lage rett før du begynner på tacoen, også er den spiseklar allerede etter en kort halvtime.

PS: Vi har begynt å bruke mindre kjøtt i tacoen og blant annet erstattet 1/3 av karbonadedeigen med moste sorte bønner, uten å føle at det går utover smaken i det hele tatt. Med hjemmelaget tacokrydder og gode tilbehør som guacamole og rødløk, er det ikke så nødvendig med masse tacokjøtt. Sunnere, billigere, mer miljøvennlig og mer dyrevennlig. 🙂