Hjemmelagde currypastes ++ i morter

Etter (endelig) å ha laget mine første currypastes fra bunnen av skjønte jeg raskt at jeg manglet et viktig redskap, nemlig en morter. Ifølge en av de bedre bloggene for thailandsk matlaging, The High Heel Gourmet, kan man bruke blender om man har en av merket Vitamix eller tilsvarende Blendtech eller RAW. Jeg er så heldig at jeg har sistnevnte, som koster en tredjedel av prisen av de andre to nevnte, men som er vel så bra. Likevel tenker jeg at en blender aldri vil kunne imitere det å bruke morter fullt ut, fordi kniver kutter, og ikke knuser/presser.

Blender vs. morter

Ifølge enkelte kloke hoder vil disse to handlingene fremkalle ulike smaker: “When you shear the matrix that encloses the flavor molecules, you release the flavor. The mortar shears ingredients; the blender cuts them into infinite pieces. Under the microscope, there’s a real difference between something that’s been sheared and something that’s been cut infinitely.” David King, kjemiker ved University of California at Berkeley.

Forresten så er det ikke helt riktig at jeg ikke har hatt en morter før nå, jeg hadde faktisk to fra før av, men begge er for små (den ene er jeg veldig glad i da, det er en liten søt morter i støpejern som jeg kjøpte på loppemarked for 5 kroner :)). Nå har jeg gått til anskaffelse av et lite monster av en morter, med hele 20 cm i diameter og en vekt på rundt 6 kg. Den står støtt på kjøkkenbenken, for å si det sånn.

Morter

Fersk gurkemeie? Pass på dette!

Det første morter-prosjektet ble å knuse fersk gurkemeierot (husk hansker, for flekker fra gurkemeien går IKKE bort med det første) og ingefær til “turmeric & ginger bug”. Vet ikke helt hva en slik “bug” oversettes med til norsk. Når den er ferdig kan den i alle fall brukes til å lage feks gurkemeie- og ingefærøl, til “brus” (turmeric lime soda) eller man kan bruke den til å fermentere ketchup istedenfor å bruke myse. Det skal jeg prøve neste gang jeg lager hjemmelaget fermentert ketchupMan kan holde en slik “bug” i live i det uendelige ved å “mate” den, på samme måte som en surdeigsstarter. Oppskrift vil legges ut på bloggen etter hvert.

Mat fra bunnen av