Påskebrød <3

Jeg kaller dette for påskebrød, men det passer like godt ellers også. 😉 Skikkelig hjemmelaget brød er en selvfølge i påsken, når man har god tid til sånt. Denne gangen brukte jeg en av mine ferdiglagde brødblandinger, så det gikk ekstra raskt å lage. Da lager jeg ferdig en brødblanding på forhånd med alt utenom gjær og væske. Billigere og bedre enn butikkjøpt, da du bestemmer helt selv (og vet nøyaktig) hva som er i. I morges kunne vi dermed nyte nybakt brød med helt fersk Jarlsbergost og nydyrkede karsespirer. Nydelig!

Slik gjør du

Brødet tar totalt 8-9 timer å lage. Først skal deigen brettes flere ganger den første halvannen timen, deretter heves i 6-7 timer før steking. Jeg lager deigen kvelden før og steker på morgenen.

Ingredienser

  • 300 g hvetemel
  • 80 g sammalt hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 50 g byggmel
  • 20 g hvetekli
  • 20 g glutenmel
  • 11 g salt
  • 10 g maltekstrakt
  • 2,5 g tørrgjær
  • Kefir (gjerne hjemmelaget) + lunkent vann
Påskebrød eltefritt halvgrovt grytebrød
Nybakt påskebrød

Blanding, bretting og heving

Se mitt tidligere innlegg om eltefritt brød for tips til autolyse, bretting og forming av boule. Rør deigen raskt sammen, den skal være litt klissete. Siden den skal langtidsheves verken trenger eller bør man jobbe for mye med deigen. Da risikerer man å overutvikle glutennettverket og sluttresultatet kan bli mindre luftig. Den neste halvannen time skal deigen brettes tre ganger, før den heves i romtemperatur 6-7 timer. Hever du lenger enn dette bør du redusere gjærmengden.

Steking

Brett deigen forsiktig. Sett en jerngryte med lokk i kald ovn og skru på 240 grader. Brett deigen igjen og form til en boule (runding). Strekk overflaten under forming for å få en stram overflate på deigen. Den skal ikke revne! Dette gjør at skorpen blir skikkelig tynn og sprø. Legg deigen med sømmen opp i en hevekurv og etterhev i ca 30 min. Når ovnen er varm hvelver du forsiktig deigen ut slik at ‘sømsiden’ vender ned. Ha gjerne litt mel på først. Snitt et mønster med en skarp kniv. Ta ut jerngryten, strø i litt hvetemel og legg deigen forsiktig i. Legg på lokket (husk grytekluter!) og sett inn nederst i ovnen på 30 min med lokk og 5-10 uten. Steketiden varierer fra ovn til ovn. Overflaten skal være godt brunet når du tar den ut. Avkjøles på rist i minst 30 min.at fra bunnen av

Tanker, tips, erfaringer?

Skriv inn kommentaren din
Skriv inn navn her

five × two =