Visste du at du kan lage knallgode og litt sunnere rundstykker uten salt eller gjær?

Rundstykker med bakepulver har jeg laget lenge. Det er en fin avveksling til brød, spesielt når man ikke har tid eller lyst til å bake på morgenen. Men, at man kan få til så gode rundstykker uten salt, visste i alle fall ikke jeg! Det var ved en ren tilfeldighet at jeg fant dette ut i går, og rett og slett fordi jeg glemte saltet (!). Er det ikke sånn at alle store oppdagelser skjer på den måten? 😉

Raske rundstykker uten salt eller gjær
Nystekte rundstykker med gresskarkjerner

Nedenfor finner du en grunnoppskrift på raske rundstykker som kan varieres i det uendelige. Jeg foretrekker definitivt å lage de med hjemmelaget kefir (fra ekte kefirkorn!). Gresk eller naturell yoghurt, eller kefir fra butikken, fungerer også fint. Eller bruk opp rester du har av kesam eller cottage cheese spedd med litt melk. Linfrø er kjempegodt i, så prøv det!

PS: Om du vil lage veganske rundstykker bruker du bare nøttemelk eller soyamelk. 

Grunnoppskrift på raske rundstykker uten salt eller gjær

Denne deigen tar under ti minutter å lage, inkludert å finne frem ingredienser. Med steketid har du nystekte rundstykker på halvtimen!

Ingredienser

  • 130 g hvetemel
  • 60 g grovt mel
  • 40 g havregryn
  • 2 dl væske
  • 1 ts bakepulver og/eller natron*

*Om du bruker syrnede meieriprodukter (feks kefir eller yoghurt) bruk 1/2 ts bakepulver og 1/2 ts natron. Om du ikke bruker noe surt bruker du kun 1 ts bakepulver.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 250 grader. Bland det tørre. Om du har tid (og ork) så sikt gjerne hvetemelet, da blir bakverket litt luftigere. Sikt samtidig bakepulver/natron for å løse opp eventuelle klumper. Disse kan sette en kraftig og ubehagelig smak, så sikt disse uansett. Tilsett væsken og rør raskt sammen. Deigen vil bli veldig klissete, så her vil du ikke klare å blande med hendene. Pass på at du får blandet det tørre skikkelig godt inn, du vil ikke ha tørre melklumper i de ferdige rundstykkene.

Av denne deigen får du fem rundstykker. Ha litt mel på benken og del i emner med en skje. Legg emnet på melet, ha litt mel på hendene, og form raskt til et rundstykke. Dette er klissete, så jobb raskt! Emnene legges etter hvert over på et stekebrett med bakepapir. Strø på frø om du liker det, da trykker du de bare lett ned på rundstykket slik at de fester seg.

Steking

Sett brettet midt i ovnen og skru straks ned til 200 grader. Avhengig av temperaturen i ovnen din skal de steke i 15-17 min. De er ferdige når de er lett gyldne på toppen og brune under. Avkjøl på rist i ti minutter.

rundstykker uten salt eller gjær
Deilige nystekte rundstykker med hjemmedyrkede spirer!