Perfekt saftig ribbe med garantert sprø svor

Er det også din drøm for julemiddagen? En uhøytidelig undersøkelse i en matgruppe på Facebook viser at ribbe fortsatt ligger hakket foran pinnekjøtt som hovedrett på Julaften. Noen spiser begge deler! Hos oss har ribbe vært tradisjon så lenge jeg kan huske, og heldigvis har gubben den samme fra sitt barndomshjem. Man har vel nok å styre med i førjulsstria om man ikke skal planlegge og forberede to julemiddager? 😉 Trenger du tips til hva du gjør med rester av ribbe? Les her om hvordan du lager ribbewok, den beste woken noensinne!

Ikke glem å marinere ribba!

Noe av det som virkelig setter god smak på ribba er marinering på forhånd. Vi bruker kun salt og pepper til den tradisjonelle juleribba. Man skal ikke være redd for å oversalte eller overpepre kjøttet. Vi bruker 1 ts av hvert krydder per kilo kjøtt. Til juleribba vår i år på 4,4 kg brukte jeg dermed 4,5 ts salt og 4,5 ts pepper som jeg gnir kjøttet godt inn med. Da jeg skulle lage ribbe for første gang var jeg ganske usikker og lette jeg lenge etter en video som viste hvor mye salt og pepper man skulle bruke. Det fant jeg aldri, og nå som jeg endelig føler jeg mestrer ribbesteking skikkelig, har jeg laget en kort videosnutt som kanskje andre vil ha nytte av. 🙂 Se bare her:

En enkel fremgangsmåte som alle kan få til

Det er mange måter å tilberede ribbe på og man kan nesten føle seg overveldet av alle tips, råd og metoder. Med denne bloggen ønsker jeg å inspirere flere til å lage mat fra bunnen av, samtidig er jeg opptatt av å holde det lavterskel. Når det nærmer seg jul hører man om langtidssteking av ribbe, marinering i saltlake, at den skal snus underveis osv. Etter min erfaring er ikke noe av dette nødvendig for å få et veldig godt resultat. Spesielt for de som kanskje ikke har laget ribbe før er den følgende fremgangsmåten noe enklere å forholde seg til. (Jeg husker dessverre ikke hvor jeg fant den, for jeg har ikke kommet på den selv.) Til nå har jeg laget ribbe fem ganger, og hver eneste gang har den blitt perfekt saftig med skikkelig sprø svor!

Slik steker du ribbe for å få et perfekt resultat

  • Forvarm ovnen til 230 grader.
  • Legg ribba med svoren opp i en dyp langpanne og bygg den opp (se tips nedenfor). Det viktige er at ribba ligger slik at fettet fra svoren kan renne ned (samler fettet seg i ‘dammer’ på toppen blir ikke svoren ordentlig sprø).
  • Hell 5-6 dl vann i langpannen og dekk hele langpannen tett med aluminiumsfolie. Det er svært viktig at folien er helt tett! Lekker det damp kan ribba bli tørr.
  • Sett ribba midt i ovnen og damp i 45 minutter.
  • Ta ut ribba og skru ned temperaturen til 180 grader. Ta av aluminiumsfolien og sett ribba tilbake midt i ovnen. Stek i ca 1,5 timer. Ribba er ferdig når beina løsner fra kjøttet.
  • Om ikke svoren har blitt sprø kan du puffe den opp slik: skru på grillfunksjonen og sett på høyeste temperatur. Nå er det SVÆRT viktig at du føler med absolutt hele tiden! Svoren puffer opp svært raskt og man må følge med som en hauk for å passe på at den ikke blir svidd! Her har jeg brent meg en par ganger (no pun intended…).
  • La ribba hvile minst 20 (gjerne 30) minutter før du skjærer i den. Ikke dekk den til med noe, da blir svoren myk! Ribba blir ikke kald i mellomtiden.

Da ønsker jeg deg lykke til med årets ribbesteking!

Tips

  • Bruk gjerne en ribberist for å bygge opp ribba. De fleste dagligvarebutikker selger slike nå mot jul. Ellers kan du legge en asjett (som tåler høy varme!) opp-ned under ribba, eller lage en forhøyning med aluminiumsfolie.
  • Kok gjerne opp vannet du har i langpannen i vannkoker først. Pass på at det ikke koker tørt etter at du har satt ribba inn igjen på 180 grader. Kraften bruker du nemlig til å lage en fantastisk saus til julemiddagen!