Spar 12-15 000,- i året bare på å bytte dagligvarebutikk!

De fleste av oss vil gjerne spare penger (tid og frustrasjon!) når man kan, og her får du 9 tips til hvordan du kan gjøre akkurat det med noen enkle grep. Først og fremst må jeg imidlertid berømme VG for å donere varene de handler til matbørsen sin til Matsentralen i Oslo. Veldig flott! VG har hatt “matbørs” siden 2014 og denne har vist at man kan spare så mye som 15 000,- i året på å bytte dagligvarebutikk.

Gjennomgående er de tre billigste butikkene Coop Extra, Kiwi og Rema 1000, og de tre dyreste er Meny, Spar og Coop Mega/Obs. De fleste kjedene har fordelsprogrammer, men matbørsen tar ikke høyde for disse. Nedenfor kan du lese om de beste rådene jeg har for å spare flere tusen kr hvert år på smart handling.

Tips nr. 1: Utnytt fordelsprogrammer og personlige kuponger

De fleste dagligvarebutikkene tilbyr fordelsprogrammer, dvs. spesielle fordeler og tilbud til medlemmer/kunder. Etter behov og tilfeldigheter handler vi stort sett i alle dagligvarebutikkene og jeg er derfor medlem overalt. 😉 Bortsett fra Coop koster det ingenting og man trenger ikke å gjøre noe ekstra. Når det er så enkelt er det ingen grunn til å la være! Følg med på e-post eller bloggen for et utfyllende innlegg om de ulike ordningene.

Spar penger på å smart handling
Mye penger å spare på Æ!

Et eksempel: jeg begynte å bruke Æ 14. januar og til venstre kan du se hvor mye vi har spart. Pga beliggenhet handler vi mest på Coop Extra. Nå spørs det om jeg må gå tilbake til Rema, for når jeg nå sjekker foreløpig kjøpeutbytte fra Coop, er det bare 171,55,- hittil i år, og da har jeg handlet for mye mer der! Trumf er også overraskende mye dårligere enn Æ. I det neste innlegget skal jeg vise dere hvor store forskjellene er.

Ved å bli medlem i fordelsprogrammer får du også rabattkuponger. Remas Æ fungerer også best her, selv om det ikke er en kupong per se, fordi du får automatisk rabatt på varene du handler oftest. Meny har ikke skreddersydde kuponger, mens Coop sakte men sikkert blir bedre på dette. Dessverre fungerer det ikke så bra i dag og vi får ofte kuponger vi ikke har bruk for. Har du handlet popcorn én gang får du plutselig en kupong, når man mye heller ville hatt det for produkter man handler ofte. I tillegg hadde jeg foretrukket å få kuponger på sunne matvarer og ikke på sjokolade og snop. Av 10 kuponger jeg har inne på Coop-appen akkurat nå, er åtte av ti kuponger brus, is, potetgull eller sjokolade. 😮 Skjerpings, Coop!

Tips nr. 2: Planlegg ukemeny hver uke

Planlegg ukemeny og handle smart

Her hjemme planlegger jeg ofte hva vi skal spise to-tre uker i slengen, og da følger jeg noen få, enkle steg.

Vi kaster for mye mat! Hvert eneste år kaster du og jeg mat for nesten 220 000 tonn. Tenk på det tallet litt. Tohundreogtjuetusentonn! Det var i 2015, og jeg frykter at tallet har økt. Mye kan gjøres for å redusere svinn og det vil jeg skrive mer om senere. Begynn i dag med å planlegge ukemeny, for god planlegging er den mest effektive måten å redusere matsvinn på. I våre menyer planlegger jeg alltid hvordan vi skal bruke rester til dagen etter, enten til middag eller til lunsj.

Tips nr. 3: Handle én, maks to, ganger i uken

Vet du hvor mange ganger du går på butikken i løpet av en uke? Eller hvor mange ganger familien til sammen gjør det? Dere glemte kanskje å kjøpe melk, så dere tar en ekstra tur, og da tar man like gjerne med seg en ekstra yoghurt eller to og en sjokolade ved kassa. Trengte vi ikke også brus, og en pose med pommes frites…? I de ekstra sparetipsene du kan få på e-post skriver jeg mer om dette i forhold til å sette opp et matbudsjett. Der får du tips til hvordan du kan gå gjennom forbruket ditt, blant annet for å avdekke slike uvaner.

Med god planlegging, ref. tips om ukemeny over, trenger man ikke å dra på butikken mer enn én gang i uken. Til nød to. Du vil ikke bare spare penger, men du vil spare mye tid! Og kanskje viktigere; mye frustrasjon og stress. For hvem liker vel egentlig å dra på dagligvarebutikken for å handle til hverdagen?

Smart handling ikke handle på tom mageTips nr. 4: Ikke dra sulten på butikken

Dette er en av de beste rådene jeg vil gi deg. Vi mennesker er stort sett ganske enkle, og dette er et godt eksempel. Drar vi sultne på butikken ender vi veldig ofte med å handle mer, og handle unødig. (Med mindre man har skikkelig viljestyrke, og all ære til dere som har det.) Jeg vet hvor vanskelig dette er og går ofte i fella selv!

Tips nr. 5: Handle utenom “rushtiden”

Når du har planlagt ukemeny, sjekket tilbud, laget handleliste og spist, legg handleturen til tidlig eller sent på dagen. Da er det minst folk og handleturen blir mye mindre stressende. Og for all del, unngå lørdager! Få med deg kommende innlegg for en smart metode å sjekke travle tidspunkter på. Om du kan dra alene og får med deg alle varene, er det aller best. Hvor mange har ikke opplevd å krangle med sin bedre halvdel under handleturen, eller at det bare blir stressende og dårlig stemning? Bytt på det! Ha gjerne ansvar for hver deres uke.

Tips nr. 6: Handle større mengder når det er fornuftig

Mat fra bunnen handle bulkAv og til kan det lønne seg å handle store mengder av en vare, f.eks. når det er gode tilbud. Her hjemme spiser vi fredagstaco hver eneste fredag, og vi bruker alltid sorte bønner i tillegg til karbonadedeig. Da går det noen pakker i året! Når det er tilbud (ofte 50%) kjøper jeg et helt brett. På kjøtt er det mer å spare og når karbonadedeig er på tilbud kjøper jeg gjerne ti stk. Da pakker jeg om, vakumerer og fryser ned. Svineknoke, ett av mine favorittkjøttstykker, er et annet godt eksempel. Da koker jeg to-tre stykker i slengen, renser kjøttet, veier opp i porsjoner og fryser ned. I tillegg får man noen liter med fantastisk, deilig kjøttkraft som er perfekt grunnlag til supper og gryteretter!

Tips nr. 7: Ikke avvik fra planen

Er det én ting man virkelig må trene på, så er det å holde seg til det man planlegger. Har du laget en ukemeny og en handleliste, så hold deg til det! Kommer du over knallgode ferskvaretilbud, kan det selvsagt være fornuftig å kjøpe inn ekstra. Men! Da må det være enkelt å bytte ut en middag eller fryse ned til senere bruk.

Tips nr. 8: Ikke la deg friste ved kassa

Dette tipset henger både sammen med det forrige, og med punktet om ikke å handle på tom mage. Det er likevel en så vanlig felle at jeg synes det må stå for seg selv. Trodde du det var tilfeldig at sjokolade og snop står ved kassa? Å nei, her ligger det mange studier og forskning på menneskelig atferd til grunn. Vi er enkle sjeler, sånn er det bare. Om man ikke er sulten når man handler, og har bestemt seg på forhånd om at man skal følge en plan, er sjansen for slike fristelser betydelig mindre!

Tips nr. 9: Ukeprepp!

God planlegging er nøkkelen til å spare penger, bli mindre stresset og frustrert, og få mer tid til viktigere ting. Når du først har kommet i gang med å lage fast ukemeny og handle bare én til to ganger i uken, er veien kort til fast ukeprepp.

Mat fra bunnen smart handling og ukeprep
Kinakål og romanosalat vaskes og deles i grønne og hvite deler. Det grønne går enten i salat eller stekes som tilbehør til fiskemiddager. Det hvite har lite smak og passer perfekt til smoothies.

Sett av god tid til å preppe råvarer til de kommende dagene. Grønnsaker kan vaskes, skrelles og deles opp, enten det er til grønne smoothies, til lunsjsalaten eller tilbehør til middag. Jeg kjøper f.eks. inn et par kilo med gulrot som jeg skreller og rasper i kjøkkenmaskinen. Så fryser jeg mesteparten flatt i en ziplockpose, slik at jeg kan bryte av det jeg trenger til mine daglige smoothies. Fersk ananas handler jeg på tilbud, skreller og deler i biter som også fryses.

Lag gjerne ferdige smoothieblandinger som du kun trenger å tilsette væske til. Hjemmelagde ferdige brødblandinger er supert! Da måler jeg opp mel, frø, salt og gjær i ziplockposer, og når jeg skal lage brød er det bare å tilsette væske. Lager du i tillegg eltefrie brød er det ingen unnskyldning for ikke å ha nybakt brød hver eneste helg. Og selvfølgelig, sørg for at du har ferdig hjemmelaget tacokrydder til fredagstacoen!