Sunn, grønn smoothie med gulrot og spinat

Dette er en av oppskriftene i Ekstra Grønn Smoothieutfordring. Du kan nå kjøpe hele utfordringen som en e-bok, les mer og se en forhåndsvisning her.

Til én smoothie trenger du:

sunn grønn smoothie med gulrot og spinat

  • 2,5 dl væske (se under)
  • 80 g gulrot
  • 50 g spinat
  • 60 g banan
  • 60 g jordbær
  • En stor båt sitron eller lime
  • En stor neve sitronmelisse eller basilikum (valgfritt)

Les her om hvordan du dyrker mengder med basilikum hjemme

 

Slik gjør du

Bruker du en vanlig blender har du først i væske, deretter myke ingredienser og til slutt det frosne. Bruker du Nutribullet eller andre blendere der du skal snu beholderen følger du motsatt rekkefølge (altså frossent – myke ingredienser – væske).

Gulrot i grønne smoothies

Som jeg skrev i gårdagens oppskrift er gulrot en fantastisk grønnsak. Den kan spises rå, bakes, kokes og dampes, og like god i kake som i wok! Råkost er fast tilbehør til fiskemiddagen, og en av hovedingrediensene i hjemmelaget kimchi.

Jeg bruker veldig ofte gulrot i de grønne smoothiene mine, så da går det med en del. Derfor kjøper og prepper jeg 1-2 kg med gulrot i slengen; rasper og bruker kjøkkenmaskin, da går det mye raskere! Gulrot fryser ikke fast i en stor klump om du fryser den flatt i store ziplock-poser. 🙂

Valg av væskebase og tips til søtning

Velg en væskbase du liker! Til grønne smoothies anbefaler jeg imidlertid veganske alternativer, f.eks. mandel, kokos, havre, cashew og lignende. De som ønsker mer proteiner kan velge soyamelk. Bruk usøtede varianter og tilsett heller søtning i form av tørket bær eller frukt, eller honning.

Jeg foretrekker soyamelk eller mandelmelk og tilsetter lite søtning. Husk at selv om dadler er “naturlig søtning” så inneholder de mye sukker. Én stor daddel (typisk majooldadler) kan inneholde så mye som 66 kalorier og 16 g sukker! Jeg teller ikke og er ikke så opptatt av kalorier, men mengden sukker bør man begrense. Alt er relativt og du må finne ut hva som er best og fungerer bra for DEG.

Man kan venne seg til å spise mye søtt, og motsatt

Hvor mye sukker har du i kostholdet ditt? Om du er vant til et kosthold med mye sukker, er det veldig vanskelig å skulle endre til sunn mat natten over. Og det tar oss til neste tema…

Diettsirkelen fra hel….

Synes du det er vanskelig å opprettholde en diett? Har du startet på en drøss med ulike dietter, bare for å ende tilbake til gamle vaner hver eneste gang, når det har gått en viss tid?

Jeg er ingen ekspert. Men jeg tror ikke det trenger å være så vanskelig å leve litt sunnere. Begynn med små endringer og justeringer. Mange små grep over tid blir til vaner. Langvarige vaner blir til en livsstil (både på godt og vondt!). En livsstil du kan begynne å realisere i dag med grønne smoothies. Som ikke må være grønne. 😉

Ned i vekt med grønne smoothies?

Grønne smoothies kan være god måte å gå ned i vekt på. Da kan du erstatte ett måltid om dagen med en grønn smoothies, og lag gjerne halvannen eller dobbel porsjon. Husk at ekstra frø, nøtter og oljer kan gi mye ekstra kalorier (spesielt de to siste).

Grønne smoothies i seg selv fører ikke til vektnedgang, og som alltid handler det om hvor mye du spiser i løpet av en dag vs. hvor mye du beveger deg (forbrenner).

Det som er fint med grønne smoothies er at du endrer på vanene dine. Drikker du f.eks. én liter med grønn smoothie om dagen, kommer du for det første i mål med 5 om dagen med én gang! For det andre så blir du mett, slik at du kanskje får mindre «cravings» og dermed spiser mindre. For det tredje så mener jeg at dette vil føre til sunnere vaner på sikt. Spiser og drikker du fast frukt, bær og grønnsaker, er det enklere å inkludere mer av det i kostholdet generelt.

Uansett skader det ikke å prøve. Kom i gang og se hvordan det går. Kanskje du blir overrasket over resultatet!