Sunn, grønn smoothie med kinakål og gresskar

Dette er en av oppskriftene i Ekstra Grønn Smoothieutfordring. Du kan nå kjøpe hele utfordringen som en e-bok, les mer og se en forhåndsvisning her.

Til én smoothie trenger du:

Sunn, grønn smoothie med gresskar

  • 2,5 dl væske (se under)
  • 80 g kinakål (kun det hvite)
  • 50 g gresskar
  • 20 g avokado
  • 50 g jordbær
  • 50 g kirsebær
  • En stor båt sitron eller lime
  • En stor neve sitronmelisse eller basilikum (valgfritt)

 

Les her om hvordan du dyrker mengder med basilikum hjemme

Slik gjør du

Både kinakål og gresskar er enkle å blende, så tilsett bare alle ingrediensene med en gang og blend!

Gresskar i grønne smoothies

Gresskar er en av de meste anvendelige grønnsakene jeg vet om, nesten like bra som gulrot (om jeg måtte velge bare én grønnsak resten av livet hadde det definitivt blitt gulrot!). Begge to kan brukes til utrolig mye, og ikke bare til ‘salte’ retter; kaker, muffins, pannekaker, puréer, lasagne og mye mer. Og, ikke minst, til grønne smoothies!

Det er gresskarpuré jeg bruker i mine smoothies, selv om man kan bruke den rå. Da deler jeg gresskaret i to på langs og baker den i ovnen til den er mør. På ca. 180 grader tar det 20-30 min. Avkjøl godt før du deler i porsjoner og fryser ned.

OBS! Ikke frys i én stor blokk, for da må du tine alt igjen før du får brukt den.

Valg av væskebase og tips til søtning

Velg en væskbase du liker! Til grønne smoothies anbefaler jeg imidlertid veganske alternativer, f.eks. mandel, kokos, havre, cashew og lignende. De som ønsker mer proteiner kan velge soyamelk. Bruk usøtede varianter og tilsett heller søtning i form av tørket bær eller frukt, eller honning.

Jeg foretrekker soyamelk eller mandelmelk og tilsetter lite søtning. Husk at selv om dadler er “naturlig søtning” så inneholder de mye sukker. Én stor daddel (typisk majooldadler) kan inneholde så mye som 66 kalorier og 16 g sukker! Jeg teller ikke og er ikke så opptatt av kalorier, men mengden sukker bør man begrense. Alt er relativt og du må finne ut hva som er best og fungerer bra for DEG.

Man kan venne seg til å spise mye søtt, og motsatt

Hvor mye sukker har du i kostholdet ditt? Om du er vant til et kosthold med mye sukker, er det veldig vanskelig å skulle endre til sunn mat natten over. Og det tar oss til neste tema…

Diettsirkelen fra hel….

Synes du det er vanskelig å opprettholde en diett? Har du startet på en drøss med ulike dietter, bare for å ende tilbake til gamle vaner hver eneste gang, når det har gått en viss tid?

Jeg er ingen ekspert. Men jeg tror ikke det trenger å være så vanskelig å leve litt sunnere. Begynn med små endringer og justeringer. Mange små grep over tid blir til vaner. Langvarige vaner blir til en livsstil (både på godt og vondt!). En livsstil du kan begynne å realisere i dag med grønne smoothies. Som ikke må være grønne. 😉

Ned i vekt med grønne smoothies?

Grønne smoothies kan være god måte å gå ned i vekt på. Da kan du erstatte ett måltid om dagen med en grønn smoothies, og lag gjerne halvannen eller dobbel porsjon. Husk at ekstra frø, nøtter og oljer kan gi mye ekstra kalorier (spesielt de to siste).

Grønne smoothies i seg selv fører ikke til vektnedgang, og som alltid handler det om hvor mye du spiser i løpet av en dag vs. hvor mye du beveger deg (forbrenner).

Det som er fint med grønne smoothies er at du endrer på vanene dine. Drikker du f.eks. én liter med grønn smoothie om dagen, kommer du for det første i mål med 5 om dagen med én gang! For det andre så blir du mett, slik at du kanskje får mindre «cravings» og dermed spiser mindre. For det tredje så mener jeg at dette vil føre til sunnere vaner på sikt. Spiser og drikker du fast frukt, bær og grønnsaker, er det enklere å inkludere mer av det i kostholdet generelt.

Uansett skader det ikke å prøve. Kom i gang og se hvordan det går. Kanskje du blir overrasket over resultatet!