Sunn, grønn smoothie med søtpotet og grønnkål

Dette er en av oppskriftene i Ekstra Grønn Smoothieutfordring. Du kan nå kjøpe hele utfordringen som en e-bok, les mer og se en forhåndsvisning her.

Til én smoothie trenger du:

Grønn smoothie med søtpotet og grønnkål

  • 2,5 dl væske (se under)
  • 80 g søtpotet*
  • 50 g grønnkål
  • 80 g ananas
  • 30 g mango
  • 10 g tranebær
  • En stor båt sitron eller lime
  • En stor neve sitronmelisse eller basilikum (valgfritt)

Dyrk mengder med basilikum hjemme

Slik gjør du

Man kan bruke rå søtpotet i smoothies, men jeg foretrekker å bruke bakt puré. Del søtpoteten i to på langs og bak i ovnen på 180 grader i 20-30 min, til den er helt mør. Avkjøl godt og frys ned i porsjoner (men ikke i én hel blokk, for da må du tine alt når du skal bruke den).

Søtpotetpuré er også veldig enkel å blende, så tilsett bare alle ingrediensene med en gang og blend!

*NB! Smaken på søtpotene virker å variere en del. Selv om jeg følger nøyaktig samme oppskrift kan smoothiene smake ulikt fra gang til gang. Prøv derfor gjerne først med litt mindre, og øk om du synes den smaker greit. 

Søtpotet i grønne smoothies

Søtpotet har jeg egentlig aldri brukt noe før jeg oppdaget grønne smoothies og fikk helt dilla på teste ut ingredienser! Nå synes jeg det er en helt topp grønnsak, og bruker den ofte sammen med potet og gulrot (f.eks. i rotmos, som passer til så mye).

Søtpotet gir en ‘rund’ smak i smoothies, og er litt mektig. Derfor passer den spesielt bra med syrlige ingredienser, som ananas og sitrusfrukter. 

PS: Visste du at søtpotet ikke er en type potet, og ikke engang i samme familie? Søtpoteten (Ipomoea batas) tilhører vindelfamilien, mens vanlig potet (Solanum tuberosum) tilhører søtvierfamilien.

Valg av væskebase og tips til søtning

Velg en væskbase du liker! Til grønne smoothies anbefaler jeg imidlertid veganske alternativer, f.eks. mandel, kokos, havre, cashew og lignende. De som ønsker mer proteiner kan velge soyamelk. Bruk usøtede varianter og tilsett heller søtning i form av tørket bær eller frukt, eller honning.

Jeg foretrekker soyamelk eller mandelmelk og tilsetter lite søtning. Husk at selv om dadler er “naturlig søtning” så inneholder de mye sukker. Én stor daddel (typisk majooldadler) kan inneholde så mye som 66 kalorier og 16 g sukker! Jeg teller ikke og er ikke så opptatt av kalorier, men mengden sukker bør man begrense. Alt er relativt og du må finne ut hva som er best og fungerer bra for DEG.

Man kan venne seg til å spise mye søtt, og motsatt

Hvor mye sukker har du i kostholdet ditt? Om du er vant til et kosthold med mye sukker, er det veldig vanskelig å skulle endre til sunn mat natten over. Og det tar oss til neste tema…

Diettsirkelen fra hel….

Synes du det er vanskelig å opprettholde en diett? Har du startet på en drøss med ulike dietter, bare for å ende tilbake til gamle vaner hver eneste gang, når det har gått en viss tid?

Jeg er ingen ekspert. Men jeg tror ikke det trenger å være så vanskelig å leve litt sunnere. Begynn med små endringer og justeringer. Mange små grep over tid blir til vaner. Langvarige vaner blir til en livsstil (både på godt og vondt!). En livsstil du kan begynne å realisere i dag med grønne smoothies. Som ikke må være grønne. 😉

Ned i vekt med grønne smoothies?

Grønne smoothies kan være god måte å gå ned i vekt på. Da kan du erstatte ett måltid om dagen med en grønn smoothies, og lag gjerne halvannen eller dobbel porsjon. Husk at ekstra frø, nøtter og oljer kan gi mye ekstra kalorier (spesielt de to siste).

Grønne smoothies i seg selv fører ikke til vektnedgang, og som alltid handler det om hvor mye du spiser i løpet av en dag vs. hvor mye du beveger deg (forbrenner).

Det som er fint med grønne smoothies er at du endrer på vanene dine. Drikker du f.eks. én liter med grønn smoothie om dagen, kommer du for det første i mål med 5 om dagen med én gang! For det andre så blir du mett, slik at du kanskje får mindre «cravings» og dermed spiser mindre. For det tredje så mener jeg at dette vil føre til sunnere vaner på sikt. Spiser og drikker du fast frukt, bær og grønnsaker, er det enklere å inkludere mer av det i kostholdet generelt.

Uansett skader det ikke å prøve. Kom i gang og se hvordan det går. Kanskje du blir overrasket over resultatet!