Hvem elsker ikke nybakte boller?

Boller, Statoilboller, rosinboller, sjokoladeboller… uansett hva du har i fungerer denne oppskriften! Her deler jeg mitt beste tips til hvordan man lager hveteboller med rosiner på enklest mulig måte. “Sunne boller” kan nok fremdeles ikke kalle de, men sunnere blir de i alle fall om du bytter ut melk, smør og sukker som jeg har gjort nedenfor. Om du bare vil ha en enklere oppskrift, beholder du originalingrediensene!

En enkel oppskrift på deilige (sunnere) boller

Oppskriften er veldig enkel og gir perfekt resultat hver eneste gang. Eller, man må gjerne øve litt for å få til gjærbakst. Mitt beste råd er å være tålmodig og øve masse! (En dag skal jeg dele et bilde med dere av det som ble mitt aller første brød, som raskt fikk kallenavnet ‘larven’… Jeg har langt fra alltid klart å bake flotte gavebrød, se bare hvordan mitt første surdeigsbrød ble…)

Du trenger:

 • 500 g mel (hold tilbake ca 50 g og se an deigen, den skal ikke være tørr)
 • 2,5 dl kefir, varmes til lunken
 • 12,5 g fersk gjær eller 6 g tørrgjær, gjerne rød type
 • 50 g xylitol (sukkererstatning; halvt kaloriinnholdet og et sunnere alternativ)
 • 25 g sukker
 • 1/2 egg (35-40 g), bruk resten til pensling
 • 25 g pure av gresskar eller eple (erstatter noe av smøret, gir lignende effekt i bakverk)
 • 50 g romtemperert smør i terninger
 • 40-60 g rosiner, bløtlagt i lunkent vann i noen minutter og tørket godt med tørkepapir
 • 1/2 ts malt kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1/4 ts salt

Fremgangsmåte

Ha alle ingredienser, unntatt smør og rosiner, i bakebollen. Hold tilbake litt av hvetemelet først. Er deigen veldig klissete kan resten tilsettes, den skal i alle fall ikke være tørr. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. La deigen elte i ca 10 minutter. Tilsett smøret og elt til deigen slipper kantene i bollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen. Den kan virke veldig klissete til å begynne med, men deigen samler seg fint etter noen få minutter. Øk gjerne farten underveis.

boller

Del deigen i emner på ca 85 g (11-12 boller) og form de raskt til en fin kule. Klem så hver kule flat til en jevn sirkel og dytt rosinene nedi deigen som på bildet over. Ta så tak i kantene og klem de inn mot midten (bildet øverst til høyre). Til slutt trilles de ut/formes som med vanlige boller, knipes sammen i ‘sømmen’ og legges med den siden ned på et stekebrett med bakepapir. Legg over en dyppanne opp-ned (som et lokk) og la heve på 35 grader i ovnen i 1,5 time. Har du ikke ovn som går så langt ned kan du heve de på benken, men hevetiden kan ta litt lenger tid. Bollene skal bli ca dobbelt så store.

Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg (gjerne med litt melk i også), og stek bollene ved 210-215 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Bollene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under. Avkjøl på rist så lenge du klarer å vente, og deretter NYT! Disse bollene blir superluftige og utrolig gode, til tross for at de ikke heves to ganger!