Til påsken hører selvfølgelig en skikkelig god dessert, og marengs passer egentlig uansett årstid! Jeg lager stort sett desserter og bakverk sunnere med feks xylitol istedenfor sukker og frukt- eller gresskarpuré som erstatning for noe av smøret (jeg LOVER at mine sukker- og fettreduserte rosinboller smaker godt!). Ofte bytter jeg også ut fløte helt eller delvis med melk, feks i den hjemmelagde vaniljesausen jeg har brukt i desserten nedenfor. Dette med søtsmak og sukkermengde tror jeg i stor grad skyldes tilvenning forresten. Her hjemme drikker vi bare sukkerfri brus og saft, og selv når jeg reduserer sukkermengden (ofte mye) så synes vi fremdeles det er mer enn søtt nok!

Dagens dessert heter “Eton Mess“, en tradisjonell britisk dessert med marengs (pikekyss), jordbær og krem, som vi oppdaget i TV-serien Come dine with me for et par år siden – og siden har den vært en av favorittdessertene våre. Det er en skikkelig sukkerbombe (selv om jeg bruker mindre sukker når jeg lager dessert og baker…), men det er jo tross alt påske. 😉 Jeg serverer den også med en kjempegod hjemmelaget vaniljesaus til, laget av nesten bare lettmelk, eggeplommer, sukker og (ekte) vaniljesukker.

IMG_20160326_205756.jpg

Verdens enkleste marengs (pikekyss) eller pavlova
Om du plages med å få til marengs kan du prøve denne oppskriften, som er den eneste jeg har fått et konsekvent resultat med (etter å ha feilet mange ganger og endt opp med marengs som ‘lekker’, faller sammen, flyter utover osv). Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin og ballongvisp. Ha 75 g sukker i bollen, 3 dråper vaniljeekstrakt (eller 1 ts vaniljesukker), dryss over litt kremotartari eller bittelitt finkornet salt (for å stabilisere eggehvitene) og til slutt 95 g romtempererte eggehviter (dette var fra fire små egg). Juster bare målene etter hvor mye eggehviter du vil bruke. Kjør maskinen to minutter på hastighet 2, så to min på 4, to min på 6, to min på 8 og til slutt ett min på hastighet 10. Da blir marengsmassen helt perfekt! Ikke noe styr med sukker litt om litt – og det går også helt fint uten kremotartari eller salt. Bruk skje eller sprøytepose og fordel i små roser på to brett, stek nederst i ovnen (begge samtidig går fint, ha litt avstand mellom brettene) på 90-100 grader i 2 timer og du får da helt sprø marengs (om du vil ha seig pavlova må steketiden justeres og du bør også da ha eddik i marengsmassen).

Eton Mess danderes slik: bryt opp marengsen i mindre biter og bland med jordbær, blåbær, krem og vaniljesaus. Velbekomme! Mat fra bunnen av